DRASTIČNA ODLUKA

'AKO NETKO KRIVO PROTUMAČI IZJAVU KRIZNOG STOŽERA, MOŽE U ZATVOR' U Srbiji zaprepašteni novim ukazom tamošnje vlade: 'Postajemo Mađarska'

 
Ana Brnabić i Aleksandar Vučić
 Anadolu Agency / AFP

Vlada Srbije donijela je odluku prema kojoj je Krizni stožer jedino tijelo ovlašteno za službene informacije o epidemiološkoj situaciji u zemlji, što je potaknulo snažna protivljenja novinarskih udruga, nevladinog sektora te strukovnih organizacija koje tu odluku uspoređuju s uvođenjem cenzure.

"Sva obavještenja javnosti daje predsjednica Vlade ili osobe koje ovlasti Krizni stožer", navedeno je u zaključku Vlade od 28. ožujka, koji je stupio na snagu objavljivanjem u Službenom glasniku.

Zaključkom je određeno i da svi gradonačelnici, predsjednici općina i stožeri za izvanredne situacije lokalnih samouprava sve informacije u vezi s koronavirusom na svojim područjima šalju isključivo i samo Kriznom stožeru.

Isto vrijedi i za sve zdravstvene ustanove, zdravstvene djelatnike ili pravne osobe iz sektora zdravstvene djelatnosti.

Vlada je upozorila da se sve obavijesti o poduzetim zdravstvenim mjerama, te druge informacije koje daju "neovlaštene osobe" ne mogu smatrati "točnim i provjerenim", a prema onima koji takve obavijesti daju moguća je primjena propisa "koji se odnose na odgovornost i pravne posljedice za širenje dezinformacija u periodu izvanrednog stanja".

Takvi Vladini zaključci izazvali su niz kritika novinarskih i strukovnih udruga, nevladinih organizacija i pravnih stručnjaka, a zajednički nazivnik većine tih osuda je da zaključci izvršne vlasti nisu sukladni s Ustavom Srbije, te da zbog svojih nejasnoća mogu skliznuti u cenzuru.

"Nije u skladu s Ustavom, nije u skladu sa Zakonom o dostupnosti informacija od javnog značaja, nije ni u skladu sa Zakonom o javnom informiranju", poručuje Tamara Filipović iz Neovisne udruge novinara Srbije (NUNS).

"Ovo zaista može prerasti u cenzuru", kaže ona, uz ocjenu da "tako što ne treba postojati čak i u vrijeme izvanrednog stanja".

U beogradskoj TV N1 usporedili su to stanje s Mađarskom, podsjećajući da je parlament u Budimpešti, u svrhu borbe protiv koronavirusa prije dva dana "odobrio zakon po kojem premijer (Viktor) Orban dobiva praktično neograničeno pravo vladanja".

"Tamošnji analitičari prepoznaju držanje koraka u posljednjim postupcima mađarskih i srpskih dužnosnika", navodi N1, citirajući političkog komentatora Gabora Bodisa koji ukazuje kako se "do grotesknih razmjera" povećava sličnost čelnika dviju država u odnosu prema medijima, te da u Mađarskoj "ako neki novinar ili urednik krivo tumači stavove ili izjave kriznog stožera - može zaraditi zatvor".

Novinarske udruge zatražile su danas da se Vlada očituje o svom zaključku, a iz oporbene su stigli zahtjevi premijerki Ani Brnabić da "najhitnije ukine" odluku kojom se za obavještavanje javnosti o koronavirusu ovlašćuje isključivo Krizni stožer, uz upozorenje da to "može imati dalekosežno loše posljedice".

Vlada Srbije ima dva krizna stožera: zdravstveni, na čijem je čelu Brnabić, te ekonomski koji vodi predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 03:43