PRIKUPLJANJE VAŽNIH PODATAKA

AKTIVIRAN MEHANIZAM CIVILNE ZAŠTITE EU pomaže Hrvatskoj i u kartiranju područja pogođenog potresom

 Marko Todorov / CROPIX

Nakon što je Hrvatska aktivirala Mehanizam civilne zaštite EU-a više zemalja članica odmah je odgovorilo i poslalo pomoć, a europski satelitski program za krizne situacije Copernicus pomaže u izradi karata područja koje je stradalo u potresu, objavila je u ponedjeljak Europska komisija.

"Hrvatska je aktivirala Mehanizam civilne zaštite EU-a. U hitnom odgovoru, Komisija je već pomogla u slanju šatora, kreveta, madraca, grijalica i vreća za spavanje iz Slovenije, Mađarske, Austrije i Italije, koji će brzo biti poslani u pogođeno područje", izjavio je glasnogovornik Komisije na videokonferenciji za novinare Eric Mamer.

Osim toga, satelitski program EU-a Copernicus, koji pruža informacijske usluge prikupljene na temelju promatranja Zemlje satelitima, pomaže u izradi karata pogođenog područja, dodao je Mamer.

Jedna od usluga koje Copernicus pruža jesu i usluge upravljanja kriznim situacijama (Copernicus EMS). Ta usluga pruža svim akterima koji su uključeni u upravljanje prirodnim katastrofama, nesrećama koje izazove čovjek i humanitarnim krizama pravodobne i precizne geoprostorne informacije dobivene satelitskim daljinskim istraživanjima i upotpunjene dostupnim 'in situ' podacima ili podacima iz otvorenih izvora.

Copernicus EMS ima dvije sastavnice: komponentu za kartiranje i komponentu za rano upozoravanje.

"Europska unija je tu da pomogne Hrvatskoj u ovom teškim vremenima. Europska pomoć je već na putu i zahvaljujem Sloveniji, Mađarskoj, Austriji i Italiji na njihovoj ponudi kroz Mehanizam civilne zaštite. Naše misli su s onima koji su onima koji su pogođeni i s nacionalnim službama koje su na terenu. Spremni smo pružiti daljnju pomoć", izjavio je povjerenik za krizne situacije Janez Lenarčič.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 19:43