NASILJE U JEMENU

Al-Qaida u napadu na policijsku stanicu ubila 11 ljudi

Policija ne želi potvrditi informaciju da su militanti uspjeli osloboditi neke od svojih članova
 AP

Teško naoružani militanti napali su u subotu u jemenskom Adenu zgradu policije, a u sukobu je poginulo 11 ljudi, od čega 7 pripadnika sigurnosti, tri žene i jedno 7-godišnje dijete.

Očevidac je izjavio kako su militanti, koji pripadaju lokalnom ogranku al-Qaide, oslobodili nekoliko zatvorenika, no vlasti se o tome još ne žele očitovati. Ovaj sukob posljedica je borbe Jemena, uz potporu SAD-a, protiv ogranaka te terorističke organizacije koja je tu utočište našla bježeći s Arapskog poluotoka.

Posljednji veliki bijeg iz zatvora dogodio se u srpnju 2006. godine kad su 23 terorista iskopala tunel i njime pobjegla na slobodu. Sumnja se da su mnogi od njih odgovorni za planiranje napada koji su uslijedili.

SAD se boji kako Jemen polako gubi kontrolu nad dijelovim ogromnog teritorija i da se sve više militanata, od kojih su neki i američki državljani, za operacije obučava upravo ovdje. Ti su se strahovi dijelom opravdali kada je al-Qaida s Arapskog poluotoka preuzela odgovornost za neuspjelo rušenje američkog putničkog zrakoplova u prosincu prošle godine. Tad su i jemenske snage sigurnosti potpomognute vojskom pokrenule ofenzivu te učestalo bombardirale mjesta na kojima su pretpostavljali da se kriju militanti.

SAD se također ustručava pustiti jemenske državljane iz Guantanama smatrajući kako jemenske snage nisu u stanju držati ih pod kontrolom.

Aktualni napad u Adenu započeo je kad su naoružani muškarci u vojnim uniformama počeli bacati ručne bombe na ulaz u zgradu policije, a potom su pucajući po 'svemu što se miče' ušli u zgradu i oslobodili zarobljene militante.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 02:23