NAJPOGOĐENIJA ZEMLJA NA SVIJETU

ALARMANTNE PROCJENE STIŽU IZ HRVATSKOG SUSJEDSTVA Broj zaraženih u žarištu pandemije vjerojatno je deset puta veći nego što pokazuju službene brojke

Bolnica Casal Palocco u Rimu
 Alberto PIZZOLI / AFP

Broj zaraženih koronavirusom u Italiji vjerojatno je deset puta veći nego što pokazuju službene brojke o 64.000 ljudi, rekao je u utorak čelnik talijanske Civilne zaštite.

Najnoviji podaci pokazuju da je u Italiji umrlo 6.077 ljudi u jedva mjesec dana čime je ta zemlja postala najpogođenija u svijetu i u kojoj je gotovo udvostručen broj smrtnih slučajeva u odnosu na Kinu u kojoj se virus pojavio krajem prošle godine.

Testiranje na koronavirus često je bilo ograničeno na ljude koji su sami zatražili bolničku skrb, što znači da tisuće slučajeva još nije otkriveno.

"Omjer jednog potvrđenog slučaja na svakih 10 je vjerojatan", rekao je za La Repubblicu Angelo Borelli, čelnik talijanske Civilne zaštite. Vjeruje da bi u Italiji moglo biti zaraženo 640.000 ljudi.

Kaže da je najveća poteškoća s kojom se Italija suočila nedostatak maski i respiratora, problem koji je urušio zdravstveni sustav od prve pojave virusa u bogatoj sjevernoj Lombardiji 21. veljače.

Italija pokušava uvesti zalihe iz inozemstva, ali Borelli kaže da su zemlje poput Indije, Rumunjske, Rusije i Turske zaustavile izvoz tih proizvoda.

"Kontaktiramo veleposlanstva, ali strahujemo da nam neće stići još maski iz inozemstva", rekao je.

Epidemija će gotovo sigurno ostaviti talijansko krhko gospodarstvo na koljenima, a većina poduzeća će se zatvoriti.

Talijanska vlada želi da se sredstva fonda za pomoć zemljama u eurozoni koriste bez ograničenja.

Trenutni Europski stabilizacijski mehanizam (ESM) može pomoći zemljama eurozone samo pod uvjetom da prilagode svoje ekonomske politike i prevladavaju probleme koji su ih natjerali da potraže financijsku pomoć.

Zamjenik talijanskog ministra gospodarstva Antonio Misiani rekao je za Reuters da su takva ograničenja suvišna u krizi koronavirusa.

"Jedini prihvatljivi uvjet je korištenje resursa ESM-a za upravljanje izvanrednim zdravstvenim i ekonomskim situacijama", rekao je Misiani i otvorio prostor za moguću bitku s Bruxellesom oko najboljeg načina izlaska iz ove krize.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 20:38