TJEDAN U 10 PITANJA

ALEKSANDRA JERKOV Zastupnica DS-a u Narodnoj skupštini Srbije: 'Svaki Šešeljev dan na slobodi dokaz je Vučićeve podrške. Njemu je mjesto u zatvoru'

Aleksandra Jerkov
 HRT/Screenshot

Gospođo Jerkov, ne pamtim kada je netko od političara ili političarki iz Srbije zadobio toliko simpatija iz Hrvatske kao vi nakon što ste se zauzeli za zaštitu Tomislava Žigmanova, jedinog Hrvata u skupštini Srbije. Zašto ste to učinili?

- Duboko verujem da osuđenom ratnom zločincu nije mesto u narodnoj skupštini i da nikome, a posebno ne nekome ko je pravosnažno osuđen za ratni zločin progona Hrvata iz Vojvodine, ne sme biti dozvoljeno da preti bilo kom pripadniku nacionalne manjine. Tomislav Žigmanov je moj dragi kolega iz poslaničkog kluba, dobar poslanik i odličan predstavnik građana hrvatske nacionalnosti. Žalosno je što ga u zaštitu moram uzimati ja, ili bilo koji drugi pojedinac, a ne institucije ove zemlje.

Kako ste doživjeli nagurivanje stolicama, uvrede i prijetnje Šešeljevih radikala da pripazite jer bi vam “kao ustaškoj kurvi mogli razbiti njušku”?

- Nisu bile u pitanju samo uvrede Šešeljevih radikala nego i Vučićevih naprednjaka, u prvom momentu čak i žešće i glasnije. Očekivala sam ove stvari, nisu me ni pokolebale ni uplašile. Šef Vučićeve stranke u skupštini nedavno je napustio Šešelja, on je u momentu dok sam postavljala pitanje bio glasniji u uvredama upućenima meni od svih radikalskih poslanika. Svakako da tako nešto nije bilo prijatno, ali nemam nameru da odstupam pred fašistima.

Tražili ste i oduzimanje mandata Šešelju jer je pravomoćno osuđeni ratni zločinac. Kako to da nitko u skupštini već nije reagirao?

- Svi koji u skupštini treba da odluče o tome višedecenijski su najbliži saradnici Vojislava Šešelja. Zakon je jasan. Svaki narodni poslanik koji je osuđen pravosnažnom sudskom presudom na kaznu zatvora u trajanju od najmanje šest meseci gubi mandat. Vojislav Šešelj je osuđen na deset godina zatvora. Tog dana je trebalo da mu se oduzme mandat i tog dana je morao biti uhapšen zbog najave da će svoje krivično delo ponoviti. Umesto toga, oni koji vode državu licemerno se pravdaju da Šešelj ima imunitet, a jedini razlog zbog kog ima imunitet je taj što ga Vučićeva stranka protivzakonito drži u skupštini.

Plaše li se zastupnici Šešeljevih radikala ili se sve to radi uz blagoslov Vučićeve vladajuće koalicije?

- Vojislavu Šešelju je mesto u zatvoru, a ne u narodnoj skupštini. Onog momenta nakon što je rekao da jedva čeka da ponovi svoj ratni zločin on je morao biti uhapšen. Svaki dan koji Šešelj provede na slobodi još jedan je dokaz da ima apsolutnu podršku i dozvolu Aleksandra Vučića i njegove stranke.

Kako to da predsjednica skupštine Maja Gojković nije pokazala žensku solidarnost, ipak se znate otkako je bila gradonačelnica Novog Sada?

- Maja Gojković je pre svega radikalka, pa naprednjakinja, pa tek onda, možda, Novosađanka. Bila je najbliža saradnica Vojislava Šešelja godinama, podržavala ga je i kada je devedesetih činio svoje ratne zločine, naravno da ga podržava i sada. Od nje zaista nisam očekivala ni reakciju ni zaštitu, uvek je između Šešelja i poštovanja zakona birala Šešelja.

Nakon njenog sastanka s Gordanom Jandrokovićem hrvatska se delegacija povukla. Što kažete na taj potez?

- Pre tog incidenta Jandroković je na zvaničnom sastanku zatražio od Maje Gojković da skupština osudi uvrede upućene meni i pretnje upućene Tomislavu Žigmanovu. Ona je taj zahtev ignorisala, baš kao i Šešeljevo ponašanje. Sve što se desilo nakon toga samo je logičan nastavak. Vojislavu Šešelju ni dlaka s glave nije falila dok je pretio građanima hrvatske nacionalnosti, narodnim poslanicima, zašto se onda čudimo kada napravi ozbiljan diplomatski skandal. Razumem hrvatsku delegaciju što je otišla, mislim da je to bio jedini mogući potez. Ne zbog Šešelja, nego zbog vlasti koja ga podržava.

Što procjenjujete, kakve će biti posljedice ovog incidenta na odnose dviju zemalja, jer ostao je dojam da stvaranje problema svima odgovara radi odvlačenja pažnje od drugih problema?

- Zavisi od marketinških potreba naših vlasti. Ukoliko procene da im tako odgovara, uvek će u prvim redovima biti neki Vulin koji će da srbuje, vređa, proziva, pa posle Vučić da smiruje situaciju. To je tako kad nemate stabilne institucije, nego pojedince koji manipulišu svime.

Hrvatske europarlamentarke Tomašić i Petir založile su se za vašu zaštitu kod EK, koji je incident osudio. Kakvi su komentari vašeg istupa u Srbiji?

- Zavisi. Gotovo svi demokratski orijentisani građani, mediji, organizacija i stranke nedvosmisleno me podržavaju, a oni koji su za radikale i vlast podržavaju Šešelja i mržnju. Ne obazirem se na ove druge, jedino je važno da znam da radim pravu stvar.

Koji su bili glavni prijepori oko prava žena i rodne ideologije kada je u Srbiji usvajana Istanbulska konvencija?

- Istanbulska konvencija je u Srbiji prošla dosta nezapaženo. Njeno usvajanje nisu pratile nikakve javne rasprave ili kritike. Više problema imamo s usvajanjem zakona o rodnoj ravnopravnosti, koji kasni skoro već dve godine zbog sukoba unutar vlade.

Radikali 6. svibnja najavljuju miting u Hrtkovcima. Kako će na to odgovoriti demokratske snage u Vojvodini?

- Mi smo iz demokratske stranke najavili da ukoliko država ne želi da zaštiti građane Hrtkovaca, da ćemo to učiniti mi. U međuvremenu je policija zabranila ‘sve skupove’, predstavljajući ih kao jednaku pretnju za građane, valjda zato što ih jednako ugrožavamo mi koji ih branimo i Šešelj koji bi da ih opet proteruje. Nećemo pristati na takvo ponašanje i takvu relativizaciju najave ponavljanja ratnih zločina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 14:02