BORBA ZA ŽIVOT

Aleksej Navaljni u komi, procurila uznemirujuća snimka iz aviona: ‘Vikao je od bolova...‘

U zračnoj je luci popio je samo crni čaj, a odmah nakon polijetanja izgubio je svijest
Aleksej Navaljni
 Afp, Twitter

Ruski oporbeni vođa Aleksej Navaljni na intenzivnom je odjelu sibirske bolnice bez svijesti i na respiratoru nakon što je, po pretpostavkama njegove glasnogovornice, otrovan u četvrtak.

Navaljni (44), pravnik i borac protiv korupcije i jedan od najžešćih kritičara ruskog predsjednika Vladimira Putina u bolnici je u Omsku nakon što je izgubio svijest na letu za Moskvu prije kojeg je popio čaj.

Zrakoplov je prinudno sletio kako bi ga se prebacilo u bolnicu.

Njegova glasnogovornica Kira Jarmiš napisala je na Twitteru da je Navaljni stavljen u stanje kome i na respiratoru je dok se provode testovi.

"Aleksej je otrovan", napisala je. "Aleksej je sad na intenzivnoj njezi", kaže Jirmiš, prenosi Afp.

"Sigurna sam da je namjerno otrovan", kazala je za radio stanicu Echo u Moskvi i dodala da se po liječnicima otrov brže apsorbira ako je u vrućoj tekućini.

Državna novinska agencija TASS izvijestila je da je Navaljni na toksikološkoj jedinici intenzivnog liječenja u bolnici u Omsku.

"Njegovo je stanje ozbiljno", kazao je glavni liječnik bolnice Aleksander Murakovski za TASS.

Britanska agencija Reuters prenosi da je jedan od liječnika u bolnici Anatolij Kaliničenko kazao kako nije izvjesno da je Navaljni otrovan, kao što to sugeriraju njegovi suradnici.

Jarmiš je kazala da je Navaljnom pozlilo nakon što je popio crni čaj u zračnoj luci te da nije ništa drugi konzumirao tog jutra.

Kaliničenko je kazao da je "prirodno trovanje" jedna od radnih dijagnoza koje su uzete u obzir.

Yarmiš je kazala kako je na njihov zahtjev u bolnicu pozvana policija.

"Mislimo da je Aleksej otrovan nečime što je pomiješano s njegovim čajem. To je jedino što je tijekom jutra pio", napisala je na Twitteru.

Voditelj pravnog odjela antikorupcijske fondacije koju vodi Navaljni, Vjačeslav Gimadi, napisao je na Twitteru da nema "dvojbi da je Navaljni otrovan zbog političkog položaja i aktivnosti".

Po njegovim riječima Navaljnijevi odvjetnici zatražili su istragu pokušaja ubojstva javne osobe.

Navaljni je već ranije pretrpio napade i zadnji je u nizu ruskih kritičara Kremlja koji je žrtva trovanja.

Navaljni je 2017. pretrpio kemijske opekline očiju kad mu je napadač ispred njegova ureda bacio u lice zelenu tekućinu koja se koristi kao dezinficijens.

Prošlog kolovoza imao je osip i bio je otečen za vrijeme boravka u policijskom pritvoru dok je služio kratku kaznu zatvora zbog nezakonitih prosvjeda. Tada su liječnici zaključili da se radi o alergiji no on je tražio istragu mogućnosti trovanja.

"Otrovan je u policijskom pritvoru. Sigurna sam da se sad isto dogodilo. Različiti su simptomi, očigledna druga tvar", rekla je Jarmiš za Echo.

Po njezinim riječima on je ujutro u Tomsku bio dobro, a u zračnoj je luci samo popio crni čaj te je odmah nakon polijetanja izgubio svijest.

Na društvenim medijima pojavila se slika Navaljnog kako pije čaj iz papirnate čaše.

Putnik s leta Pavel Lebedev prenio je da na društvenim mrežama piše kako je Navalni na početku leta otišao u toalet i nije se vratio. Brzo mu je bilo loše i vikao je u bolovima.

Agencija Interfax prenosi vlasnika lokala iz zračne luke po kojemu se provjeravaju snimke nadzornih kamera kako bi se vidjelo što je dogodilo.

Zrakoplovna tvrtka S7 objavila je da je Navalnom brzo pozlilo nakon polijetanja i da nije ništa ni jeo ni pio dok je bio u zrakoplovu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 03:47