KRIZA NA BLISKOM ISTOKU

AMERIČKA VOJSKA SE POVLAČI IZ IRAKA?! Uzbuna zbog pisma koje je potpisao američki general, Pentagon je suzdržan, a u Bagdadu se čuju helikopteri

 
Qassem Suleimani i Donald Trump
 Profimedia, SIPA, Newscomm

Američka vojska uputila je pismo iračkim vlastima u kojemu poručuje da će povući svoje snage iz Iraka te su najavili repozicioniranje snaga u sljedećih nekoliko dana i tjedana, prenosi Reuters navodeći kao izvor pismo u koji su imali uvid.

Zasad nije jasno da li se odluka odnosi na svih oko 5000 američkih vojnika u Iraku.

Istodobno se čulo nekoliko helikoptera u nadlijetanju Bagdadom. Zasad nije jasno imaju li zvuci helikoptera ikakve veze s ovakvom odlukom budući da se u pismu navodi da će koalicijske snage evakuirati vojnike uz pomoć helikoptera.

Pismo je potpisao brigadni general američkih marinaca William H. Seely, zapovjednik snaga koalicije, koju predvodi SAD, u Iraku.

Autentičnost pisma, koje je upućeno iračkom ministarstvu obrane, potvrđeno je Reutersu od neovisnog izvora.

- Poštujemo vašu suverenu odluku da zatražite od nas da napustimo vašu zemlju, navodi se u pismu.

Glasnogovornik Pentagona nije odmah mogao potvrditi autentičnost pisma, no nešto kasnije za CNN je načelnik glavnog stožera vojske SAD-a general Mark Milley izjavio da je pismo izašlo u javnost greškom te da je "nespretno formulirano".

- Pismo je tek skicirano. Greškom je procurilo, nitko ga nije potpisao, nije smjelo izaći van. Nespretno je formulirano, spominje se povlačenje, a to se neće dogoditi, pojasnio je Miley.

- To je doista pogreška, nije smjelo izaći van, rekao je.

U pismu se također navodi da će biti pojačanog prometa helikopterima u blizini Međunarodne zone Bagdad ili Zelene zone u kojoj je smješteno američko veleposlanstvo.

Podsjetimo, jučer je irački parlament zatražio odlazak američkih vojnika iz Iraka, a nakon što je vojska SAD-a u bagdadskoj zračnoj luci ubila iranskog generala Kasema Sulejmanija.

SAD upozorio svoje građane u Izraelu na rizik od raketnih napada

JERUZALEM - SAD je upozorio svoje građane u Izraelu te u Palestinskim autonomnim područjima da moraju biti oprezni zbog rizika od raketnih napada, tri dana nakon što je američki dron ubio glavnog zapovjednika Iranske revolucionarne garde.

Upozorenje objavljeno na mrežnim stranicama State Departmenta i američkog veleposlanstva u Izraelu ne spominje ubojstvo Kasima Sulejmanija, ali se referira na rast napetosti na Bliskom istoku.

Izrael za sada nije izdao slično upozorenje za svoje građane, ali je radio izraelskih oružanih snaga objavio kako je vojska u stanju pripravnosti.

Vijeće za obranu, na čijem je čelu premijer Benjamin Netanyahu, sastat će se u ponedjeljak po prvi puta nakon ubojstva Sulejmanija.

SAD "snažno potiče američke građane da ostanu oprezni i poduzmu prikladne korake kako bi povećali svoju sigurnost jer sigurnosni incidenti, uključujući raketni napad, često se događaju bez upozorenja".

Izraelski mediji, pozivajući se na izvore iz obavještajne službe, tvrde kako je mala mogućnost da Iran napadne Izrael.

Iz Pojasa Gaze Hamas i skupina Islamski džihad, koju podupire Iran, često ispaljuju projektile na Izrael.

Izrael je zabrinut da bi i druge proiranske skupine, poput libanonskog Hezbolaha mogle izvesti osvetničke napade zbog Sulejmanijeva ubojstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 12:42