SMIRIVANJE NAPETOSTI

Američki general: Washington ne želi rat s Iranom

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 04.10.2018. u 22:55

U.S. Army General Joseph Votel, commander, U.S. Central Command, briefs the media at the Pentagon in Washington, U.S. April 29, 2016 about the investigation of the airstrike on the Doctors Without Borders trauma center in Kunduz, Afghanistan on October 3, 2015. REUTERS/Yuri Gripas - RTX2C6NR
Yuri Gripas / REUTERS

General Joseph Votel

Sjedinjene Države ne žele ući u rat s Iranom, rekao je u četvrtak general Joseph Votel, zapovjednik američkih snaga na Bliskom istoku, dok neki čelnici Trumpove administracije zaoštravaju retoriku prema Teheranu.

"Ne vjerujem da želimo ući u rat s Iranom i ne vjerujem da je to naš cilj", rekao je na tiskovnoj konferenciji Joseph Votel, zapovjednik središnjeg zapovjedništva američkih snaga (CENTCOM) odgovornog za Bliski istok.

Odgovarao je na pitanje o američkoj strategiji prema Iranu nakon oštrog upozorenja koje je Teheranu uputio savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Bolton. Potonji, predstavnik tvrde linije u američkoj politici, upozorio je Iran da će "skupo platiti" bude li prijetio SAD-u i njegovim saveznicima.

"Imamo vas na oku i pronaći ćemo vas", dodao je Bolton u prigodi UN-ove Opće skupštine.

General Votel je u četvrtak izjavio da nije dobio nikakvu "izravnu vojnu zadaću" u vezi s Iranom, ali je upozorio da je Pentagon i dalje "spreman brzo i sveobuhvatno odgovoriti budu li prilike to zahtijevale".

Na upit o ruskoj isporuci projektila S-300 sirijskom režimu, ocijenio je da je ona "suvišna eskalacija" koja treba prikriti "štetno" djelovanje Irana u Siriji.

"To nema nikakve veze s ISIS-om", dodao je, koristeći se engleskom kraticom za skupinu Islamsku državu (IS). "Čini se da se time želi prikriti štetno djelovanje Irana u Siriji", rekao je.

Rusija je u utorak objavila da je sustave protuzračne obrane S-300 isporučila sirijskoj vojsci a tu je odluku donijela pošto su sirijske snage zabunom srušile ruski zrakoplov u odgovoru na izraelski zračni napad.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo