NESUGLASICE S PEKINGOM

Američki potpredsjednik optužio Kinu da želi Trumpov odlazak

Mike Pence
 Stevo Vasiljević / REUTERS

Kina se upleće u američku politiku ne bi li potaknula promjenu predsjednika, rekao je u četvrtak potpredsjednik Sjedinjenih Država Mike Pence, opetujući optužbe koje je već iznosio Donald Trump.

"Kina je povela neviđenu akciju kako bi utjecala na američko javno mišljenje, na izbore" za kongres u studenom i na "okolnosti prije predsjedničkih izbora 2020.", upozorio je u govoru o vladinoj strategiji prema Pekingu.

"Kina se upleće u američku demokraciju" i "bez uvijanja mogu reći da vodeća uloga predsjednika Trumpa daje rezultate: Kina želi drukčijeg američkog predsjednika", rekao je.

Usto je ocijenio, pozivajući se na čelnika američke obavještajne službe čije ime nije otkrio, da je rusko upletanje u američku politiku bilo "sitnica u odnosu na to što Kina radi diljem ove zemlje".

Rusko upletanje s nakanom da Donald Trump pobijedi na predsjedničkim izborima 2016. u središtu je savezne istrage koju vodi posebni tužitelj Robert Mueller koji usto pokušava utvrditi je li bilo tajnog dogovora Moskve i izbornog stožera američkog milijardera.

Trumpov potpredsjednik je u institutu Hudson, konzervativnom istraživačkom institutu u Washingtonu, u četvrtak potanko izložio sve optužbe u najoštrijem napadu na Peking od izbora 2016.

"Treba analizirati carinske pristojbe Pekinga kao odgovor na naše: oni posebno ciljaju industrije i države koje bi trebale imati važnu ulogu na sljedećim izborima", ocijenio je. "Više od 80 posto izbornih jedinica koje su ciljali Kinezi glasovalo je za predsjednika Trumpa 2016. i sada Kina želi te birače okrenuti protiv naše administracije".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 04:10