POČINJE SUMMIT G7

Američki predsjednik Biden počeo obnovu savezništava, najavio cilj razgovora s Putinom

U govoru američkim vojnicima predsjednik SAD-a najavio je cilj razgovora s Putinom: Jasno ću mu reći sve ono što želim da zna
Boris Johnson i Joe Biden
 Toby Melville/AFP

Idilični hotel Carbis Bay u Cornwallu, omiljenom britanskom ljetovalištu na jugozapadu Engleske, postat će poprište sastanaka G7 koji počinje sutra i traje do nedjelje 13. lipnja. S pogledom na svjetionik Godrevy, koji je poslužio kao inspiracija Virginiji Woolf za roman "Svjetionik", odabir mjesta sada bi trebao poslužiti kao inspiracija liderima za rješavanje globalnih problema nakon pandemije.

To će biti i jedna od glavnih tema sastanka lidera vodećih demokracija: Sjedinjenih Država, Ujedinjene Kraljevine, Njemačke, Francuske, Japana, Italije i Kanade. Također, sastanak u Cornwallu prva je prilika tijekom koje će se čelnici najmoćnijih zemalja sastati licem u lice od početka pandemije.

Američki predsjednik Joe Biden prvi je lider koji je u srijedu sletio u Veliku Britaniju i time počeo svoj prvi posjet europskom kontinentu od početka mandata. Biden će osmodnevno putovanje iskoristiti kako bi popravio narušene multilateralne odnose nakon predsjedništva Donalda Trumpa koji je udaljio mnoge američke saveznike u Europi i Aziji. Na njegovu se rasporedu prvo našao sastanak s britanskim premijerom Borisom Johnsonom.

Atlantska povelja

Glavni cilj sastanka dvojice lidera bio je iznijeti zajedničku viziju održivog globalnog oporavka nakon pandemije koronavirusa. Prema izvještajima britanskih medija, složila su novu Atlantsku povelju, što je referenca na deklaraciju poslijeratne suradnje između Winstona Churchilla i predsjednika Franklina D. Roosevelta 1941. godine.

"Predsjednik Biden i ja potpisat ćemo povelju koja obuhvaća znanost, tehnologiju i trgovinu i koja prije svega naglašava našu zajedničku predanost NATO-u koji je desetljećima bio nužan za našu sigurnost", napisao je Johnson u članku za Sunday Times objavljenom danas.

Prema riječima Downing Streeta, sastanak Johnsona i Bidena bio je usmjeren na klimatske promjene, sigurnost, globalni trgovinski sustav i obranu demokracije.

Ipak, sastanak nije protekao u nimalo ugodnom tonu. Eskalirajuća kriza zbog britanskog pokušaja narušavanja protokola o Sjevernoj Irskoj, koji je dio sporazuma o Brexitu, mogla bi prerasti u trgovinski rat. Protokol je oblikovan kako bi spriječio tvrdu kopnenu granicu između Sjeverne Irske i Republike.

London, iako je bio upoznat sa svim posljedicama trgovinskog sporazuma, u posljednji čas traži načine da umanji neke od kontrola, ali time narušava međunarodni ugovor. Protokol mora ući u proceduru 30. lipnja, no kompromis s Bruxellesom nije postignut ni nakon sastanaka britanskog ministra za Brexit Davida Frosta i potpredsjednika Europske komisije Maroša Šefčoviča u srijedu. Biden, podrijetlom Irac, uoči dolaska je Johnsonu poručio da postigne kompromis s EU.

image
Brendan Smialowski/AFP

Savjetnik za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Jake Sullivan novinarima je u srijedu rekao da je Biden čvrst u odluci da je Sporazum na Veliki petak cilj mirnog suživota u Sjevernoj Irskoj. Sporazumom su okončane "nevolje" - tri desetljeća krvavog sukoba između onih koji su htjeli da Sjeverna Irska ostane unutar Ujedinjene Kraljevine i onih koji su htjeli da se pridruži Ujedinjenoj Irskoj.

Opomena

Bidenova zabrinutost oko Sjeverne Irske na visokoj je razini pa je čak Yael Lempert, najviša američka diplomatkinja u Britaniji, izdala Londonu demarš - formalnu diplomatsku opomenu - zbog "rasplamsavanja" napetosti, prema izvještaju Sunday Timesa. Odluka Washingtona da službeno ukori vladu razotkriva nepovjerenje između Bijele kuće i Downing Streeta koji strahuje da bi spor s Bidenom oko Sjeverne Irske mogao dominirati.

Johnson bi mogao biti pod velikim pritiskom Bidena i ostalih čelnika tijekom sastanka G7 da popusti. Irska je pozdravila Bidenovu intervenciju, a predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, koja će s predsjednikom Vijeća Charlesom Michelom također prisustvovati sastanku G7, upozorila je Johnsona da ne poduzima nikakve jednostrane korake koji će prekršiti sporazum o Brexitu.

Britanski premijer rekao je da se "ne brine" da će predstojeći summit istaknuti sukob s EU. U televizijskom obraćanju u Cornwallu izjavio je kako je "vrlo, vrlo optimističan" da je rješenje pitanja Protokola Sjeverne Irske "lako izvedivo".

Želi stabilan odnos

Nakon sastanka G7, Biden će se u Bruxellesu sastati s čelnicima NATO-a i EU, gdje će ruske i kineske prijetnje biti na prvome mjestu. Potom će se sastati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Ženevi. U prvom govoru na europskom tlu Biden je prenio da će "snažno" intervenirati ako se Rusija bude upuštala u "štetne aktivnosti poput kršenja demokracije".

U srijedu navečer, obraćajući se američkim trupama u bazi Mildenhall Kraljevskog ratnog zrakoplovstva (RAF) u Suffolku, Biden je izjavio da se "sastaje s Putinom kako bih mu rekao ono što želim da zna". "Ne tražimo sukob s Rusijom. Želimo stabilan i predvidiv odnos", istaknuo je Biden.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:07