PRESUDA 13. OŽUJKA

AMERIČKI SUD O BIVŠEM VODITELJU TRUMPOVE KAMPANJE 'Manafort je lagao FBI-ju i posebnom istražitelju Muelleru'

Paul Manafort
 Brendan McDermid/File Photo / REUTERS

Paul Manafort, bivši voditelj predsjedničke kampanje Donalda Trumpa, lagao je posebnom istražitelju Robertu Muelleru i time prekršio uvjete nagodbe o priznanju krivnje, rekla je u četvrtak američka federalna sutkinja.

Manafort je "namjerno dao više lažnih izjava FBI-ju, posebnom istražitelju i poroti tijekom ispitivanja povezanog s istragom", napisala je sutkinja Amy Berman Jackson u presudi nakon rasprave o tom pitanju pred federalnim sudom u Washingtonu.

Dugogodišnji republikanski operativac Manafort, koji je dva mjeseca vodio Trumpovu predizbornu kampanju, prva je osoba koju je optužio ured posebnog istražitelja Muellera.

U kolovozu prošle godine nagodio se s tužiteljstvom, te se izjasnio krivim po više točaka optužnice, od pranja novca do neregistriranog lobiranja. Također je obećao da će surađivati u istrazi u zamjenu za blažu kaznu.

Današnja odluka sutkinje Berman međutim znači da Manafort, koji tvrdi da nije namjerno govorio neistine, ne može očekivati ublažavanje kazne.

Presuda Manafortu očekuje se 13. ožujka. Ured posebnog istražitelja Roberta Muellera istražuje utjecaj Rusije na američke predsjedničke izbore 2016. na kojima je Trump pobijedio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 01:27