PRESUDA 13. OŽUJKA

AMERIČKI SUD O BIVŠEM VODITELJU TRUMPOVE KAMPANJE 'Manafort je lagao FBI-ju i posebnom istražitelju Muelleru'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 14.02.2019. u 09:07

FILE PHOTO: Paul Manafort, senior advisor to Republican U.S. presidential candidate Donald Trump, exits following a meeting of Donald Trump's national finance team at the Four Seasons Hotel in New York City, U.S., June 9, 2016. REUTERS/Brendan McDermid/File Photo
Brendan McDermid/File Photo / REUTERS

Paul Manafort

Paul Manafort, bivši voditelj predsjedničke kampanje Donalda Trumpa, lagao je posebnom istražitelju Robertu Muelleru i time prekršio uvjete nagodbe o priznanju krivnje, rekla je u četvrtak američka federalna sutkinja.

Manafort je "namjerno dao više lažnih izjava FBI-ju, posebnom istražitelju i poroti tijekom ispitivanja povezanog s istragom", napisala je sutkinja Amy Berman Jackson u presudi nakon rasprave o tom pitanju pred federalnim sudom u Washingtonu.

Dugogodišnji republikanski operativac Manafort, koji je dva mjeseca vodio Trumpovu predizbornu kampanju, prva je osoba koju je optužio ured posebnog istražitelja Muellera.

U kolovozu prošle godine nagodio se s tužiteljstvom, te se izjasnio krivim po više točaka optužnice, od pranja novca do neregistriranog lobiranja. Također je obećao da će surađivati u istrazi u zamjenu za blažu kaznu.

Današnja odluka sutkinje Berman međutim znači da Manafort, koji tvrdi da nije namjerno govorio neistine, ne može očekivati ublažavanje kazne.

Presuda Manafortu očekuje se 13. ožujka. Ured posebnog istražitelja Roberta Muellera istražuje utjecaj Rusije na američke predsjedničke izbore 2016. na kojima je Trump pobijedio.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo