PHILLIP KOSNETT

AMERIČKI VELEPOSLANIK NA KOSOVU STAO NA STRANU SRBIJE 'Ukinite carinske pristojbe kako bi se nastavili pregovori o normalizaciji odnosa'

 Laura Hasani / REUTERS

Američki veleposlanik na Kosovu Philip Kosnett izjavio je u petak prištinskim medijima da bi Kosovo trebalo suspendirati carinske pristojbe na robu iz Srbije, kao prvi korak ka uspostavljanju dijaloga, što je i ključni preduvjet službenog Beograda za nastavak pregovora o normalizaciji odnosa.

- Vjerujemo da obje vlade, u Prištini i u Beogradu, trebaju poduzeti korake i pristupiti dijalogu na kreativan način, poduzeti korake koji neće biti popularni ni za jednu zemlju - sugerirao je Kosnett.

On je istodobno naglasio da stajalište američke administracije da se neće protiviti korigiranju granica ne znači da „preferiraju takav sporazum“, prenosi prištinska Epoka.

- Ono što želim reći je kako američka vlada drži da obje strane imaju slobodu odlučiti samostalno o čemu žele razgovarati - istaknuo je američki diplomat.

Kada je vlada SAD-a prošle godine rekla da se neće protiviti korigiranju granica, nismo rekli da takav sporazum preferiramo, već smo samo rekli da su pregovarači slobodni razgovarati o čemu žele, objasnio je Kosnett.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić ocijenio je ranije „s 99 posto sigurnosti“ da u Parizu početkom srpnja neće biti održan sastanak čelnika Beograda i Prištine koje Njemačka i Francuska pokušavaju dovesti za pregovarački stol i obnoviti dijalog koji je već mjesecima u zastoju.

- Sa 99-postotnom sigurnošću mogu reći da sastanka u Parizu neće biti, jer mislim da Albanci nisu spremni razgovarati ni o čemu važnom - rekao je Vučić u četvrtak za komercijalnu TV Pink, blisku srbijanskom državnom vrhu.

Vučić je ocijenio kako Albanci žele na poseban način pokazati Francuzima i Nijemcima da nisu oni ti koji trebaju rješavati pitanje Kosova, već da bi se tim pitanjem trebala baviti Amerika.

Sastanak u Parizu najavljen je kao nastavak pokušaja njemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da potaknu Beograd i Prištinu na obnovu dijaloga o normaliziranju odnosa, nakon što im to nije pošlo za rukom na prvom skupu vođa zapadnog Balkana u Berlinu koncem svibnja.

Vučić je naglasio kako se "Srbija ponašala konstruktivno i odgovorno“, te da su Nijemci i Francuzi njezini partneri partneri u EU-u.

- Mi želimo dijalog, kompromisno rješenje, ali ne želimo ulaziti u razgovore u kojima će nam netko reći kako je konačni ishod da moramo napisati priznanje neovisnosti Kosova i da o pristojbama nećemo ni razgovarati - rekao je Vučić.

Zaključio je kako će “Pariza biti samo ukoliko Albanci kažu da će se ponašati odgovornije“.

- A ja vam kažem da toga neće biti - naglasio je Vučić.

Ključni preduvjet Beograda za nastavak dijaloga o normalizaciji odnosa s Prištinom je ukidanje carinskih pristojbi koje su kosovske vlasti jednostrano uvele koncem prošle godine na robu iz Srbije i BiH, te poštivanje Briselskog sporazuma iz travnja 2013. koji su Priština i Beograd postigli uz posredovanje EU-a.

Na drugoj strani, Priština inzistira da u daljem posredovanju ključni sudionik budu Sjedinjene Države, dok od Europe očekuje režim vizne liberalizacije i napredak u eurointegracijama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 10:01