BARENTSOVO MORE

AMERIKA IZVELA MANEVAR NEVIĐEN OD VRHUNCA HLADNOG RATA Tri razarača uplovila u more u kojem se nalazi baza sjeverne flote ruske mornarice

USS Donald Cook
 JACK GUEZ / AFP

Tri razarača američke ratne mornarice u ponedjeljak su uplovila u Barentsovo more, mjestu gdje brodovi američke mornarice nisu bili od sredine 80-ih godina prošlog stoljeća, odnosno vrhunca Hladnog rata, piše CNN.

Američka je mornarica rekla da su ciljevi operacije bili "afirmacija slobodne plovidbe" i "demonstracija integracije među saveznicima".

Razaračima USS Donald Cook, USS Porter i USS Roosevelt pridružila se i fregata britanske mornarice HMS Kent.

Barentsovo more dio je Arktičkog oceana, odnosno Sjevernog ledenog mora, a nalazi se sjeverno od Norveške i Rusije. Ruska luka Murmansk, baza sjeverne flote ruske mornarice, nalazi se na Barentsovom moru.

Američka je mornarica rekla da je Moskvi u petak javila za operaciju kako ne bi došlo do "krive interpretacije" te kako bi se "smanjio rizik" i "onemogućila nehotična eskalacija".

Dužnosnici SAD-a posljednjih godina odgovorno tvrde da je Rusija povećala vojno prisustvo na Arktiku.

"Rusija je postepeno ojačala svoju prisutnost tako što je stvorila nove arktičke jedinice, obnovila staru infrastrukturu i ustanovila nove vojne baze duž sve arktičke obale", stoji u prošlogodišnje izvještaju Pentagona o aktivnostima na Arktiku. "Postoje i usklađeni napori da se ustanovi mreža zračne obrane i obalnih raketnih sustava, radara za rano upozoravanje, centara za spašavanje te niza senzora."

NATO-ovi su zrakoplovi krajem prošlog mjeseca na tom području u dva navrata presreli ruske vojne zrakoplove.

"Norveški borbeni zrakoplovi prošlog su utorak presreli dva ruska bombardera Tu-22 i borbene zrakoplove koji su ih pratili kada su se približili NATO-ovom zračnom prostoru nedaleko od norveške obale", stoji u NATO-ovom izvješću.

NATO tvrdi da su norveški borbeni zrakoplovi F-16 i F-35 idućeg dana ponovno presreli ruske morske patrolne zrakoplove koji su se približili zračnom prostoru NATO-a kod Norveške.

Velika Britanija u zrak je digla svoje borbene zrakoplove kako bi spomenute zrakoplove dopratila do Sjevernog mora.

Američke i ruske vojne snage u Europi se često znaju naći u neposrednoj blizi.

SAD je prošlog mjeseca optužio ruske borbene zrakoplove za ugrožavanje sigurnosti američkog nadzornog zrakoplova koji je letio međunarodnim zračnim prostorom na istočnom Mediteranu jer su, kako kažu, izveli "nesigurno i neprofesionalno" presretanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 07:31