'OTVORENO NEBO'

AMERIKA SE PLANIRA POVUĆI IZ SPORAZUMA KOJI JE POTPISAN 1992., A KOJEMU JE PRISTUPILA I HRVATSKA Trumpova najava izazvala žestoku reakciju Moskve

 
 AFP

Sjedinjene Države najavile su kako se namjeravaju povući iz sporazuma "Otvoreno nebo" kojemu je pristupilo 35 država među kojima je i Hrvatska, a dopušta nenaoružanim letjelicama nadzor nad njihovim teritorijem.

Uz najavu o povlačenju iz ovog sporazuma iz Washingtona su poručili kako Rusija opetovano krši njegove odredbe. Viši dužnosnik administracije Donalda Trumpa kazao je kako bi formalno povlačenje SAD-a moglo uslijediti za šest mjeseci, ovisno o tome što je precizirano u odredbama sporazuma.

Reuters podsjeća kako je to još jedan u nizu koraka koje Trump poduzima kako bi SAD izvukao iz velikih globalnih sporazuma a uslijedio je nakon prošlogodišnjeg povlačenja iz sporazuma s Rusijom o ograničenju broja raketa srednjeg dometa naoružanih nuklearnim bojevim glavama.

Dužnosnik koji je inzistirao na anonimnosti kazao je maloj skupini novinara kako je odluka donesena nakon šestomjesečnih analiza tijekom kojih je potvrđeno kako Rusija u više navrata nije poštovala sporazum.

"Tijekom analiza postalo je potpuno jasno da više nije u interesu SAD-a ostati dijelom sporazuma 'Otvoreno nebo'", kazao je dužnosnik pojašnjavajući kako Rusija uz to što krši ovaj sporazum njegove odredbe primjenjuje tako da to predstavlja vojnu prijetnju za SAD i njene saveznike.

Dužnosnik je istodobno kazao kako su predstavnici vlade SAD-a proteklih dana počeli razgovarati s Rusima o novom krugu pregovora o nuklearnom oružju.

"Cilj je okupiti snažne timove koji će započeti izradu novih mjera za kontrolu nuklearnog oružja. Sjedinjene Države su privržene kontroli naoružanja i sigurnosti Europe, a privrženi smo i budućnosti koja će uspostaviti značajna ograničenja nuklearnog oružja", kazao je dužnosnik koji je pri tom dodao kako se sada očekuje što će na to kazati Rusi.

Sporazum "Otvoreno nebo" predložio je još 1955. tadašnji američki predsjednik Dwight Eisenhower. Potpisan je 1992. a njegova je primjena započela 2002. godine.

Članice sporazuma, uz SAD, Rusiju i Hrvatsku, su i Bjelorusija, Belgija, BiH, Bugarska, Kanada, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Gruzija, Njemačka, Grčka, Mađarska, Island, Italija, Kazahstan, Latvija, Litva, Luksemburg, Nizozemska, Norveška, Poljska, Portugal, Rumunjska, Slovačka, Slovenija, Španjolska, Švedska, Turska, Ukrajina i Velika Britanija.

Hitan sastanak NATO-a o sporazumu 'Otvoreno nebo'

Veleposlanici zemalja članica NATO-a pozvani su u petak na hitan sastanak nakon najave američkog povlačenja iz sporazuma "Otvoreno nebo" zbog ruskog nepoštivanja sporazuma, doznaje se u četvrtak iz diplomatskog izvora, prenosi agencija AFP.

"Sastanak je sazvan za petak poslijepodne kako bi se analizirale posljedice američke odluke koju je najavio predsjednik Donald Trump", navodi izvor.

Donald Trump nije zatvorio vrata za pregovore o sporazumu. U NATO savezu kritiziraju američku odluku. Svi saveznici su tražili Sjedinjene Države da ostanu stranka u sporazumu, objasnio je diplomatski izvor.

Američki predsjednik je već povukao Sjedinjene Države iz multilateralnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu i iz sporazuma INF o kopnenim raketama srednjeg dometa.

Moskva: Povlačenje SAD-a iz 'Otvorenog neba' je udarac europskoj sigurnosti

Službena Moskva u četvrtak je ocijenila da su Sjedinjene Države najavom povlačenja iz sporazuma "Otvoreno nebo" - i optužujući Moskvu za nepoštivanje tog sporazuma - zadale "udarac" europskoj sigurnosti.

"Povlačenje Sjedinjenih Država iz tog sporazuma ne predstavlja samo udarac u temelje europske sigurnosti već i u instrumente postojeće vojne sigurnosti i bitne sigurnosne interese saveznika Sjedinjenih Država", izjavio je ruski zamjenik ministra vanjskih poslova Aleksandar Gruško.

Sporazum "Otvoreno nebo" potpisan je 1992., a njegova primjena je započela 2002. godine i on omogućuje 34 zemlje potpisnice da nadlijeću svoje teritorije radi provjere vojnih kretanja i kontrolnih mjera naoružanja jednih i drugih.

Sjedinjene Države su više puta optužile Rusije da krši taj sporazum. Američki ministar obrane Mark Esper je početkom ožujka u Kongresu izjavio da ih "Rusi godinama varaju".

"To nije bilateralni već multilateralni sporazum. Tako nagla odluka će zadesiti interese svih sudionika bez iznimke", dodao je ruski dužnosnik.

"Ništa ne sprečava nastavak razgovora o tim tehničkim pitanjima koje Sjedinjene Države danas predstavljaju kao rusko kršenje sporazuma", dodao je i optužio Washington da je uništio instrument koji je posljednjih 20 godina služio interesima mira i sigurnosti u Europi.

Sjedinjene Države su već optužile Rusiju da je prekršila sporazum INF o kopnenim raketama srednjeg dometa.

Budućnost rusko-američkog sporazuma New Start zaključenog 2010., koji istječe početkom 2021., također je neizvjesna. To je posljednji nuklearni sporazum koji je još na snazi između dvije sile. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:43