SLUČAJ SKRIPALJ

AMERIKA UVODI NOVE SANKCIJE RUSIJI ZBOG TROVANJA DVOSTRUKOG ŠPIJUNA Zasad je riječ o blažim mjerama, ali uskoro bi moglo doći do drastične eskalacije

 Reuters, Facebook

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa objavila je u srijedu da će uvesti nove sankcije Rusiji kao kaznu zbog korištenja nervnog otrova novičoka u pokušaju likvidacije bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegove kćeri u ožujku, javlja Washington Post.

Američke vlasti prihvatile su britanski zaključak da je Rusija odgovorna za napad u engleskom gradu Salisburyju, a po američkom zakonu o biološkom i kemijskom oružju iz 1991. korištenje takvih sredstava zahtjeva od predsjednika da uvede sankcije.

Rusija je zanijekala odgovornost za napad u Salisburyju.

Sankcije su podijeljene u dva dijela. Prvi dio uključuje zabranu dozvola za slanje nekih dobara u Rusiju, poput elektroničkih naprava.

No, ukoliko Rusija ne pristane prestati koristiti kemijsko i biološko oružje unutar 90 dana, te ne pristane omogućiti promatračima UN-a da provedu inspekcije, slijedi druga runda sankcija. Te bi strožije mjere prekinule gotovo svu trgovinu između dvije zemlje, pa bi tako mogle uključiti i suspenziju letova Aeroflota u SAD.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 04:47