NAPETOSTI

AMERIKANCE UZNEMIRILO OTKRIĆE O RUSKOM NUKLEARNOM BUNKERU U KALINJINGRADU 'Satelitske fotografije su ih razotkrile!'

 
Vladimir Putin
 Sputnik/Alexei Nikolsky/Kremlin / REUTERS

Federacija američkih znanstvenika (FAS) u ponedjeljak će objaviti satelitske fotografije koje sugeriraju da je Rusija unaprijedila bunker za pohranu nuklearnog oružja u kaliinjingradskoj enklavi, piše The Guardian.

FAS kaže da fotografije pokazuju da je objekt u enklavi na obali Baltičkog mora između Poljske i Litve tijekom posljednjih nekoliko mjeseci produbljen te da je dobio novi betonski krov. "Ima otiske prstiju tipičnih ruskih objekata za pohranu nuklearnog oružja", rekao je Hans Kristensen, direktor projekta nuklearnog informiranja u FAS-u.

"Oko bunkera postoji značajna višeslojna kružna obrana. Sami bunkeri oko sebe imaju trostruku ogradu. Riječ je o uobičajenim obilježjima ruskih objekata za pohranu nuklearnog oružja koja smo uočili i na drugim bunkerima diljem Rusije."

Radovi na ovom bunkeru počeli su 2016. godine, a novi je krov dodan tijekom ljeta iste godine. "Bunker promatramo već neko vrijeme. Zabilježili smo određene dorade, međutim nijedna do sad nije bila ovoliko značajna. Ovo je prvi puta da smo vidjeli da se nuklearni bunkeri okopavaju i naočigled renoviraju", pojasnio je Kristensen. "Ove fotografije ne dokazuju da je u Kalinjingradu prisutno nuklearno oružje, ali pokazuju da je objekt u tom mjestu aktivan."

Kristensen je rekao da nije jasno je li Rusija u taj bunker već odnijela nuklearno oružje, pripremaju li se za transport oružja na tu lokaciju ili renoviraju kako bi u budućnosti mogli taj bunker koristiti za pohranu nuklearnog oružja.

Kallinjingrad je trenutno u fokusu svjetske javnosti jer se tamo igraju utakmice Svjetskog nogometnog prvenstva. Podsjećamo, Hrvatska je u Kalinjingradu pobijedila Nigeriju 2:0, a tamo će tijekom prve faze natjecanja utakmice odigrati Španjolska i Maroko, Srbija i Švicarska te Engleska i Belgija.

Bivša istočnopruska vojna baza Königsberg također je u fokusu zbog namjera ruskog predsjednika Vladimira Putina da se usprotivi ekspanziji NATO-a. Ruska je vojska u siječnju ove godine najavila da je infrastruktura u Kalinjingradu izgrađuje kako bi se tamo trajno mogle držati rakete Iskander-M. Te rakete imaju domet od 500 kilometara te mogu nositi i uobičajene i nuklearne bojne glave.

Sjedinjenje Američke Države tvrde da Rusija time krši primirje iz 1987. godine koje su potpisale sve nuklearne sile koje imaju rakete srednjeg dometa.

U Kalinjingradu je osim toga baza ruske baltičke flote.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:23