CURE NOVI DETALJI

Amerikanci: Blinken je Lavrova suočio s tri stvari, tražio je da oslobode jednog čovjeka!

Šefovi diplomacija SAD-a i Rusije susreli su se prvi put od početka ruske invazije

Antony Blinken i Sergej Lavrov (arhivska fotografija)

 Alex Brandon/Afp

Američki državni tajnik Antony Blinken opet je ukrao događaj. Sastanak ministrica i ministara vanjskih poslova G20 je pao u drugi plan jer se on nakratko susreo sa šefom ruske diplomacije Sergejem Lavrovim.

Prvi je to slučaj susreta dvojice visokopozicioniranih dužnosnika nakon što je Rusija počela, 24. veljače prošle godine, agresiju na Ukrajinu, a samo su jednom razgovarali telefonom vezano uz oslobađanje osoba s američkim državljanstvom iz ruskih zatvora, pa je tako na slobodu puštena košarkašica Brittney Griner.

Blinken je sigurnosnu konferenciju u Münchenu prošlog mjeseca zasjenio sastankom s partijskim šefom kineske diplomacije Wangom Yijem.

Prije dolaska u New Delhi američki je državni tajnik rekao da se ne kani sastajati s Lavrovim, ali je onda, kako priča Maria Zaharova, glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova, zatražio sastanak. Gospođa poznata svijetu po lažima koje je pričala prije ruske agresije izjavila je da su dvojica diplomata "kratko razgovarala", ali "nije bilo pregovora", prenijela je agencija Interfax.

image

Sergej Lavrov u New Delhiju

Money Sharma/Afp

Blinken je, kako je novinarima prenio visoki američki dužnosnik, suočio Lavrova s tri stajališta: da će Sjedinjene Države nastaviti podupirati Ukrajinu u njezinoj obrani od Rusije "koliko god bude potrebno"; da bi se Rusija trebala ponovno pridružiti Novom START ugovoru o kontroli nuklearnog naoružanja iz kojeg se nedavno povukla i pridržavati se uvjeta; da bi Rusija trebala osloboditi Paula Whelana, američkog državljanina u zatvoru.

Ranije, na ministarskom sastanku, Blinken je ponovio snažan poziv Rusiji da se povuče iz Ukrajine, optužujući Moskvu za podrivanje međunarodnog mira i stabilnosti. "Nažalost, ovaj sastanak ponovno je pokvaren neizazvanim i neopravdanim ratom Rusije protiv Ukrajine", rekao je.

Lavrov je nakon sastanka napao zapadne zemlje zbog provociranja sukoba i potpirivanja naoružavanjem Ukrajine. Ali nije spomenuo da je razgovarao s Blinkenom. Nakon toga je američka strana odlučila izvijestiti o sastanku koji bi mogao postati ne baš željena tema razgovora ruskog ministra s predsjednikom Vladimirom Putinom. Interesirat će ga što su točno pričali, a na glasu je kao nepovjerljiv. Lavrov nikad nije bio dio njegovog najužeg kruga jer ne dolazi iz tajnih službi.

Sastanak je, kao i onaj šefova financijskih resora prošlog vikenda, završen bez zajedničke izjave jer se NR Kina i Rusija ne slažu s većinom ostalih članica o definiranju "stanja u Ukrajini". Objavljen je stoga "sažetak predsjedavajućeg i zaključni dokument" jer Indija nije uspjela pomiriti dva tabora.

image

Sastanak G20

Olivier Douliery/Afp
image

Sastanak G20

Olivier Douliery/Afp

Preuzet je model za koji je Zapad uspio dobiti većinu na sastanku financijaša prema kojem se u točke 3. i 4. prepisuju članci iz završnog dokumenta summita G20 iz studenog prošle godine na Baliju, a u fusnoti stoji da su s njima suglasni "svi sudionici osim Rusije i Kine". Moskvi i Beijingu/Pekingu više nije dovoljna ni rečenica prihvaćena na Baliju - "Bilo je i drugačijih pogleda i drugačijih procjena stanja i sankcija" referirajući se na rusku agresiju. Sada se jedini izrijekom protive tekstu.

Ostatak teksta se bavi važnim temama za svijet u kojem svi živimo, ali ostale su zasjenjene ozbiljnom i dubinskom razlikom u pogledima Zapada i zemalja koje dijele uvjerenje da je riječ o ruskoj agresije te Rusije i NR Kine. Dio zemalja globalnog juga i dalje se skriva iza rečenice "bilo je i drugačijih pogleda…". Indija se našla u relativno ugodnoj situaciji, kao predsjedavajuća se ne mora deklarirati nego, zbog uloge medijatora, može mišljenje držati za sebe.

image

Antony Blinken

Olivier Douliery/Afp

"Zapad bestidno pokapa dobro poznatu humanitarnu inicijativu glavnog tajnika UN-a", rekao je Lavrov na sastanku referirajući se na inicijativu za izvoz žita. Sporazum traje do 18. ožujka, a Moskva je i pri prvom produljenju postavljala nove uvjete.

Blinken je pozvao Rusiju da obnovi sporazum i ne postavlja nove prepreke. "Rusija je namjerno i sustavno usporila ritam inspekcija, stvorivši zastoj brodova koji bi sada mogli isporučivati hranu svijetu", dodao je. Sporazum je omogućio izvoz oko 20 milijuna tona ukrajinskog žita.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 05:43