COLUMBIA

AMERIKANCI POČELI GRADNJU NOVE KLASE NUKLEARNIH PODMORNICA Prva će biti gotova za 12 godina, gradit će ih još 11, sve će koštati 109 milijardi dolara

 
Simulacija izgleda buduće podmornice klase Columbia
 U.S. Naval Sea Systems Command Image / Wikimedia/ public domain

Brodogradilište Huntington Ingalls Industries ovih je dana počelo izgradnju trupa nove nuklearne podmornice Columbia, prve u istoimenoj klasi koja će ukupno brojati čak 12 plovila, piše Kyle Mizokami za Popular Mechanics.

Riječ je o podmornicama na nuklearni pogon koje će nositi interkontinentalne balističke projektile, a koje će biti jedan od tri temelja američke nuklearne trijade (dakle, mogućnosti nuklearnog udara sa zemlje, iz zraka i s mora). Njihova će zadaća biti da plove ispod površine svjetskih oceana i tako budu najjači faktor odvraćanja neprijatelja od eventualnog iznenadnog nuklearnog napada na SAD.

Američka mornarica trenutno za tu svrhu koristi 14 nuklearnih podmornica klase Ohio koje su projektirane u jeku Hladnog rata i sagrađene između 1981. i 1997. godine. Svaka od njih duga je 171 metara, maksimalne istisnina u uronjenom stanju od 18.750 tona, što ih svrstava među najveće podmornice na svijetu. Ono što ih pak svrstava među najopasnije su 20 balističkih projektila Trident D-5 od kojih svaki može nositi 8 nuklearnih bojnih glava.

Klasa Columbia u dimenzijama će biti uglavnom jednaka Ohio klasi, ali će ima ti oko 2000 tona veću istisninu, a bit će i šira 30-ak centimetara. Za razliku od Ohio klase imat će po 16 cijevi s balističkim projektima Trident D-5, a njihov životni vijek bit će minimalno 42 godine, kao i nuklearnog reaktora koji se u njima nalazi.

Ove podmornice u osnovi su napravljene za uzvraćanje udarca u slučaju bilo kakvog napada na nuklearne snage SAD-a koje se nalaze na kopnu. Sve i da svaki projektil bude uništen, one sa svojih skrivenih pozicija mogu napasti neprijatelja s više od 100 nuklearnih bojnih glava razorne snage.

Time Amerikanci osiguravaju opstanak svoje vojne moći čak i u slučaju da im se dogodi "nuklearni Pearl Harbour".

Inače, lansirne cijevi za Columbia klasu grade se još od prošle godine, a sam dizajn podmornice praktički je završen u travnju ove godine. Prema izvješću neovisne organizacije Congressional Research Service, koja prati vojnu potrošnju američke administracije, svih 12 podmornica trebalo bi koštati najmanje 109 milijardi dolara, a prva bi u operativnu službu trebala ući 2031. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 05:27