NAORUŽAVANJE

Amerikanci u razvoj novog nuklearnog oružja planiraju uložiti 100 milijardi dolara: ‘Treba li nam doista to?‘

‘Razvoj GBSD-a potiču lobisti iz te industrije i političari iz država koje će od toga imati ekonomske koristi‘
Sustav Minuteman III 
 Clayton Wear/Afp/Profimedia

Sjedinjene Države izađuju novu nuklearnu raketu od 100 milijardi dolara na temelju niza pogrešnih i zastarjelih pretpostavki, kaže novo izvješće Saveza američkih znanstvenika (FAS), piše Guardian.

Izvješće, koje bi trebalo biti objavljeno sljedeći tjedan, tvrdi da razvoj tog oružja nazvanog GBSD (ground-based strategic deterrent) potiču lobisti iz te industrije i političari iz država koje će od toga imati ekonomske koristi, umjesto da se temelji na jasnoj procjeni stvarne svrhe nove interkontinentalne balističke rakete (ICBM).

"Sve je jasnije da se nije ozbiljno razmišljalo o tome kakvu bi ulogu ovo oružje iz doba hladnog rata trebalo imati u sigurnosnom okruženju nakon hladnog rata", stoji u izvještaju FAS-a pod nazivom Siled Thinking.

Prema FAS-u, nestranačkom 'think tanku', cijena koju će američko ratno zrakoplovstvo platiti za novi GBSD namjerno je prezentirana na takav način da se čini malo manjom od troškova produljenja vijeka trajanja dosadašnje rakete Minuteman III koju bi trebala zamijeniti.

Neovisna procjena korporacije Rand napravljena otprilike u isto vrijeme, sugerirala je da bi cijena potpuno novog oružja mogla koštati dva do tri puta više.

Pokušaj Kongresa da naloži neovisnu studiju o usporednim troškovima, blokiran je 2019. uz svesrdnu pomoć industrijskog lobija.

Trenutna je procjena da će osnovni troškovi nabave GBSD-a iznositi 100 milijardi dolara, dok će ukupni troškovi izgradnje, rada i održavanja tijekom predviđenog vijeka trajanja do 2075. godine doseći i 264 milijarde USD.

Izvješće će biti objavljeno u trenutku dok administracija Joea Bidena priprema svoj prvi proračun za obranu koji bi mogao otkriti njegove namjere prema GBSD-u, a koji je još u ranoj fazi.

U rujnu 2020. godine Northrop Grumman je dobio ponudu za pokretanje faze inženjeringa, proizvodnje i razvoja vrijednu 13,3 milijarde dolara, nešto više od godinu dana nakon što je njegov jedini suparnik, Boeing, izašao iz utrke, žaleći se na namještenu konkurenciju. Tad se govorilo da je to što je Northrop Grumman kupio jednu od dvije tvrtke u SAD-u koja proizvodi raketne motore na kruto gorivo, tvrtki donijelo nepoštenu prednost.

Trenutno postoji 400 projektila Minuteman raspoređenih u pet država: Colorado, Montana, Nebraska, Sjeverna Dakota i Wyoming. Mnogi zagovornici kontrole naoružanja tvrde da ih, umjesto da budu zamijenjeni, treba početi postupno ukidati zbog njihove ranjivosti i posljedične nestabilnosti.

Američki predsjednik imao bi manje od pola sata da odluči hoće li rakete koristiti u slučaju iznenadnog napada iz Rusije (jedine zemlje s arsenalom koji je dovoljno jak i velik za izvođenje takvog napada) ili riskira da ih potpuno izgubi zbog dolaska neprijateljske rakete. Odluka bi trebala biti donesena na temelju sustava ranog upozoravanja, koji bi potencijalno mogao biti neispravan ili hakiran.

"Odluka o pokretanju američkih ICBM-ova pod ovim uvjetima bila bi najvažnija odluka u ljudskoj povijesti", navodi se u izvješću. "Bez obzira koliko je predsjednik kompetentan, neshvatljivo je da bi pojedinac mogao donijeti racionalnu odluku u tako izvanrednim okolnostima, posebno s obzirom na neracionalnost samog sustava i vjerojatnost lažne uzbune."

Oni skeptični prema ICBM-u, među kojima su i neki bivši ministri obrane i vojni zapovjednici, kažu da bi se SAD trebali oslanjati na svoje nuklearne bombardere i rakete iz podmornica, druga dva elementa američke nuklearne trijade, koje bi se mogle koristiti u slučaju nuklearnog napada.

Pristalice GBSD-a protive se većem oslanjanju na rakete Trident s morskim lansiranjem, za koje kažu da neće biti korisne u protupodmorničkom ratovanju.

"Nema smisla dugoročno se oslanjati na činjenicu da će mora zauvijek biti neprozirna", kaže Tim Morrison, bivši savjetnik Bijele kuće za Rusiju i nuklearno oružje u eri Donalda Trumpa, a sada zaposlen na Institutu Hudson.

„Naši protivnici razumiju koliki se dio našeg odgovora temelji na našim podmornicama i možemo se kladiti da te podmornice žele učiniti ranjivima. Ne vidim razlog zašto bi SAD stavili više jaja u tu košaru uklanjanjem najjeftinijeg i najkorisnijeg dijela naše trijade."

Izvještaj FAS-a tvrdi suprotno - da će američke podmornice, koje nose 55 posto ukupnog nuklearnog arsenala, "vjerojatno preživjeti i desetljećima u budućnosti".

Neki kritičari zalažu se za stanku u izgradnji GBSD-a, odgađajući planirano povećanje financiranja dok nova administracija provodi pregled nuklearnog držanja.

Iako je moguća stanka, ne očekuje se da administracija Joea Bidena preispita trijadu, koja je karakteristična za američko nuklearno naoružanje još od početka hladnog rata.

"Mislim da će donijeti pogrešnu odluku", rekao je bivši ministar obrane William Perry. "Ti su argumenti u korist održavanja trijade toliko zacementirani u nama tijekom svih ovih godina da je vrlo malo vjerojatno da će pronaći način da se izdignu iznad toga."

Studija koju je u utorak objavio Centar za međunarodnu politiku kaže da su Northrop Grumman i njegovi glavni podizvođači samo u 2019. i 2020. godini na lobiranje potrošili preko 119 milijuna američkih dolara, a zapošljavaju ukupno 410 lobista, uključujući mnoge bivše dužnosnike.

Rastuću vojnu moć Kine pristalice GBSD-a sve češće navode kao razlog za izgradnju novog oružja. Kad je demokratski kongresmen Ro Khanna predložio amandman prošlog srpnja za korištenje milijarde dolara GBSD-a za pomoć u borbi protiv pandemije covida, republikanka Liz Cheney, čija je matična država Wyoming domaćin kompleksa Minuteman u ratnoj bazi Warren, išla je tako daleko da ga je umalo optužila da je kineska marioneta.

„Iskreno, mislim da kineska vlada nije mogla ni u najluđim snovima zamisliti da bi mogla uspjeti natjerati člana američkog Kongresa da kao odgovor na pandemiju predloži da bismo trebali oduzeti milijardu dolara našim nuklearnim snagama", rekla je Cheney.

FAS trenutno procjenjuje veličinu kineskog arsenala na 320 bojevih glava, u usporedbi s 3.800 koliko ih je SAD rasporedio i koliko ih se nalazi u pričuvnim zalihama. Izvješće Siled Thinkinga argumentirat će kako su američki ICBM-ovi irelevantni za odvraćanje eventualnog kineskog napada jer bi svako lansiranje s Velikih nizina i preko Arktika Moskva mogla protumačiti kao napad na Rusiju i zbog toga riskirati širenje ionako katastrofalnog sukoba.

„Sve u svemu, preporuka za razvojem potpuno nove rakete temeljila se na nizu pogrešnih pretpostavki o tome kako će GBSD riješiti uočene nedostatke, održati zdravlje velike industrije čvrstih raketnih motora i - što je najvažnije - kako će biti jeftiniji od troškova produljenja života Minutemana”, kaže izvješće Siled Thinkinga.

"Nakon daljnjeg ispitivanja, čini se da su sve ove pretpostavke ili pretjerane ili bez prioriteta", zaključuje se u izvješću koje poziva na temeljitu ponovnu procjenu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 06:23