STIŽU AVIONI I BOMBE

Amerikanci vraćaju nuklearno oružje na Otok, Pentagon otkrio detalje, Rusi bjesne: ‘To je eskalacija‘

Rusija je reagirala tvrdnjom da bi Moskva na postavljanje američkog oružja u Britaniji gledala kao na "eskalaciju"

Ilustracija: američki interkontinentalni balistički projektil Minuteman III koji može nositi nuklearnu bojnu glavu

 U.s. Space Force Photo/Alamy/Alamy/Profimedia/U.s. Space Force Photo/Alamy/Alamy/Profimedia

Sjedinjene Američke Države planiraju stacionirati nuklearno oružje u Ujedinjenom Kraljevstvu prvi put u 15 godina, u trenutku kad prijetnja od Rusije raste, otkrivaju dokumenti Pentagona u koje je The Telegraph imao uvid.

Ugovori o nabavi za novi pogon RAF-a Lakenheath u Suffolku potvrđuju da SAD namjerava u zračnu bazu postaviti nuklearne bojeve glave tri puta jače od bombe bačene na Hirošimu.

SAD je 2008. uklonio nuklearne projektile iz Ujedinjenog Kraljevstva, ocijenivši da je prijetnja hladnog rata iz Moskve smanjena. Ova informacija dolazi u jeku upozorenja da zemlje NATO-a moraju pripremiti svoje građane za rat s Rusijom. Prošlog je tjedna admiral Rob Bauer, viši vojni dužnosnik NATO-a, rekao da bi se građani trebali pripremiti za sveobuhvatni rat s Rusijom u sljedećih 20 godina koji će zahtijevati veliku promjenu u njihovim životima.

General Sir Patrick Sanders, načelnik britanske vojske, upozorio je da će javnost morati biti pozvana u borbu ako dođe do rata s Rusijom jer je vojska premala. Njegovi su komentari natjerali Downing Street da to odmah negira. Boris Johnson je u petak navečer podržao Sir Patrickov poziv za građansku vojsku, budući da je obećao da će se prijaviti ako UK uđe u rat s Rusijom.

Kolika vojska im treba?

Američki ministar mornarice, Carlos Del Toro, potom je pozvao Britaniju da "preispita" veličinu svojih oružanih snaga. U petak je Downing Street branio vladinu vojnu potrošnju, ističući da je "UK drugi najveći potrošač na obranu u NATO-u i najveći u Europi".

Povratak američkog oružja u UK-u dio je NATO-ovog programa za razvoj i nadogradnju nuklearnih lokacija kao odgovor na pojačane napetosti s Kremljom nakon invazije na Ukrajinu u veljači 2022.

Rusija je reagirala tvrdnjom da bi Moskva na postavljanje američkog oružja u Britaniji gledala kao na "eskalaciju" i da bi na to odgovorila "kompenzacijskim protumjerama".

Osim sukoba u Ukrajini, Zapad se suočava sa sve većim izazovima Irana i Sjeverne Koreje, koji su se posljednjih godina približili Moskvi.

U petak su Britanija, Francuska i Njemačka osudile Iran zbog lansiranja novog satelita za navođenje projektila dugog dometa. Teheran obogaćuje uran za moguću upotrebu u razvoju nuklearnog oružja.

SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo također izvode zračne napade u Crvenom moru protiv jemenskih pobunjenika hutista, milicije koju podupire Iran i koja napada kontejnerske brodove kao navodnu odmazdu za izraelsku vojnu ofenzivu u Gazi.

Neredigirani dokumenti u bazi podataka nabave Ministarstva obrane SAD-a otkrivaju planove za "nuklearnu misiju" koja će se održati "uskoro" u RAF Lakenheathu, gdje je nuklearno oružje bilo stacionirano tijekom Hladnog rata.

Dokumenti pokazuju da je Pentagon naručio novu opremu za bazu, uključujući "balističke štitove" namijenjene za zaštitu vojnog osoblja od napada na "imovinu visoke vrijednosti". Izgradnja novog stambenog objekta za američke snage koje rade na gradilištu započet će u lipnju.

Što će biti u bazi?

Očekuje se da će RAF Lakenheath imati gravitacijske bombe B61-12, koje imaju snagu do 50 kilotona – više od tri puta jače od snage atomske bombe bačene na Hirošimu 1945.

Predsjednik Joe Biden rekao je da će SAD "pojačati svoj položaj snaga u Europi kako bi odgovorili na promjene u sigurnosnom okruženju". SAD je već najavio planove za stacioniranje dviju eskadrila borbenih zrakoplova pete generacije F-35, koji imaju sposobnost nošenja bombi, u RAF-u Lakenheathu.

U listopadu su američki dužnosnici zatražili dopuštenje od Kongresa za početak razvoja nove bombe B6, argumentirajući da će jače oružje "predsjedniku pružiti dodatne mogućnosti protiv određenih težih i velikih vojnih ciljeva".

Dokumenti koji otkrivaju odluku o stacioniranju nuklearnih bojevih glava u Velikoj Britaniji objavljeni su na web stranici američke vlade za nabavu.

Kao odgovor na ovaj dokument Maria Zaharova, glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova, rekla je da će Moskva odgovoriti na povratak američkog nuklearnog oružja na britansko tlo s “protumjerama”.

"Ako se ikada napravi ovaj korak, gledat ćemo na to kao na eskalaciju, kao na korak prema eskalaciji koji bi stvari odveo u smjeru koji je sasvim suprotan rješavanju gorućeg pitanja povlačenja svog nuklearnog oružja iz europskih zemalja", rekla je.

“U kontekstu prijelaza Sjedinjenih Država i NATO-a na otvoreno konfrontirajući kurs nanošenja ‘strateškog poraza‘ Rusiji, ova praksa i njezin razvoj tjeraju nas da poduzmemo kompenzacijske protumjere osmišljene kako bi pouzdano zaštitile sigurnosne interese naše zemlje i njenih saveznika.”

Izgradnja lokacije također bi mogla biti predmet pravnog osporavanja od strane Kampanje za nuklearno razoružanje, koja tvrdi da Ministarstvo obrane nije provelo potrebne procjene utjecaja na okoliš prije nego što je odobrilo izgradnju. SAD trenutno ima bojeve glave stacionirane u Belgiji, Njemačkoj, Italiji, Nizozemskoj i Turskoj, prema NATO-ovom sporazumu o dijeljenju nuklearnog oružja.

Glasnogovornik Pentagona rekao je: “Sjedinjene Države rutinski nadograđuju svoje vojne objekte u savezničkim zemljama. Neklasificirani administrativni proračunski dokumenti često prate takve aktivnosti. “Ovi dokumenti ne predviđaju, niti im je namjera otkriti bilo kakav konkretan položaj ili detalje o bazi. "Politika SAD-a je da niti potvrđuje niti negira prisutnost ili odsutnost nuklearnog oružja na bilo kojoj općoj ili specifičnoj lokaciji.", piše The Telegraph.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 08:24