RI YONG HO

'AMERIKANCIMA SMO DALI REALISTIČNE PRIJEDLOGE' Sjevernokorejski šef diplomacije nakon propalog summita Kima i Trumpa: 'Evo što smo nudili'

Kim Jong Un i Donald Trump
 Leah Millis / REUTERS

Sjevernokorejski ministar vanjskih poslova Ri Yong Ho kazao je kako je njegova država dala realistične prijedloge na summitu sa Sjedinjenim Državama, što je uključivalo zatvaranje nuklearnog postrojenja Yongbyon u zamjenu za djelomično ukidanje sankcija.

Sjedinjene Države tražile su još jednu mjeru osim napuštanja Yongbyona, rekao je Ri u četvrtak na novinskoj konferenciji.

Kad bi SAD djelomično ukinuo sankcije, Sjeverna Koreja bi pod američkim nadzorom trajno zaustavila svu proizvodnju nuklearnog materijala, uključujući plutonij i uranij uz američki nadzor, rekao je ministar.

Naglasio je kako Pyongyang traži djelomično, a ne potpuno ukidanje američkih sankcija. Američki predsjednik Donald Trump je rekao kako je napustio skup zbog neprihvatljivih zahtjeva sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Una o ukidanju sankcija u cijelosti.

Ri je rekao da bi Pyongyang bio voljan ići dalje u smjeru denuklearizacije ako bi dvije strane poduzele nekoliko koraka u izgradnji povjerenja.

Osim zatvaranja Yongbyona, Sjeverna Koreja ponudila je i da trajno zaustavi nuklearne testove, otkrio je Ri.

Trump je naglasio kako su dvodnevni razgovori u vijetnamskoj prijestolnici Hanoiju doveli do napretka u izgradnji odnosa i po glavnom pitanju denuklearizacije, no da se ne smije žuriti i zbog toga postići loš dogovor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 12:22