KULTURA HRANE

Amerikanka došla u Europu pa doživjela šok: ‘Ne, ovo nije skupi restoran, njima je to standard!‘

Obroke priprema catering tvrtka i svako jutro dostavlja ih svježe

Obrok u školskoj menzi u Francuskoj

 Adrien Nowak/afp/profimedia/Adrien Nowak/afp/profimedia
Obroke priprema catering tvrtka i svako jutro dostavlja ih svježe

Na zidu jedne zgrade u Bordeauxu u Francuskoj, tik pored plavih vrata, izvješena je mala tabla i na njoj meni. On se mijenja svaki tjedan, a prolaznici ga sa zanimanjem analiziraju. Svakog tjedan na njemu se nalaze različita jela od četiri slijeda - predjelo, glavno jelo, jelo od sira i desert. No to nije meni nekog trendi restorana kakvih u okolici ima mnogo, već meni školske menze.

Za Ericu Jackson Curran, Amerikanku koja se nedavno s obitelji doselila u Bordeaux, svaki je dan prilika za novi kulturni šok. Sve od kupovine namirnica pa do druženja i zdravstvene zaštite, posve je drugačije nego u SAD-u. No ono što najviše odskače možda je upravo jelovnik u školi njezinog sina Olivera, o čemu je govorila za Huffington Post.

Školska menza je ugodna žuta prostorija u kojoj uče...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. prosinac 2025 18:01