POGLED U NEBO

ANALIZA AMERIČKE KATOLIČKE AGENCIJE: BOG JE NA STRANI HRVATA! Pročitajte usporedbu Francuske i Hrvatske kakvu vjerojatno nikad više neće pročitati

 
 Tom Dubravec / CROPIX

Nogomet je globalni fenomen bez premca. Jer, najavu finalnog ogleda Hrvatske i Francuske napravila je i Catholic News Agency (CNA) iz Denvera u Coloradu.

Njih su, jasno, zanimali katolički temelji svake od dviju država, iako je riječ o jednoj koja je prva u Europi raskinula odnose Crkve i države, a druga je ustavno definirana kao sekularna. No, kako se navijači stalno mole za pobjedu dragom Bogu, Majci Božjoj i svecima tako ni ova usporedba nije bez rezona. CNA smatra da bi čitateljima upoznavanje dubine katoličkog karaktera bilo od pomoći pri odabiru one za koju će navijati. Procjena je rađena na temelju sljedećih argumenata:

1. Katolički korijeni

Hrvatska: u korist nam ide što se spominje da je u “Iliriku” bio sv. Pavao koji spominje tu regiju u Novom zavjetu.

Francuska: o njoj se govori kao o “najstarijoj kćeri Crkve”. Vjeruje se da je Marija Magdalena izbjegla na teritorij današnje Francuske.

No, CNA tvrdi da je jače to što se Ilirik spominje u Bibliji. Bod za Hrvatsku.

2. Sveci

Hrvatska: naš je patron sv. Josip, a CNA tvrdi da se bolje od toga ne može. Kad je riječ o svecima naših korijena, tu smo slabi.

Francuska: patron je Blažena Djevica Marija, a CNA kaže da je samo to bolje od Josipa. Očito ne znaju da je rajska Djeva kraljica Hrvata. A kod svetaca prava gužva. Bod za Francusku.

3. Katedrale

Hrvatska: jako im se sviđa zagrebačka katedrala.

Francuska: Chartres se smatra najljepšom gotičkom građevinom. Bod za oboje.

I tako je Catholic News Agency ostavila čitatelje da sami odluče jer je njihov rezultat 2-2.

No, postoji jedna rečenica koja govori kome su skloni: zagrebačka katedrala odupirala se naletima osmanskih hordi. I to je jezičac koji nosi prevagu na hrvatsku stranu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:19