OSTAVLJENI NA MILOST I NEMILOST

ANALIZA 'MIROVNOG' DOGOVORA: KURDI SU, JOŠ JEDNOM, ISPALI VELIKI GUBITNICI Evo što je točno potpisano i kako će izgledati sjever Sirije nakon 120 sati

 
 REUTERS

- Ovo je veliki dan za civilizaciju. Odlične vijesti iz Turske! Milijuni života bit će spašeni! - euforično je nakon dogovora o primirju na sjeveru Sirije kao rezultat sastanka svog potpredsjednika Mikea Pencea i turskog lidera Recepa Tayyipa Erdoğana na svom Twitteru objavio američki predsjednik Donald Trump. No, treba li dijeliti Trumpovo oduševljenje, koji je turskog kolegu Erdoğana nazvao "vraški dobrim liderom" te svojim prijateljem.

Naime, teško da Kurdi mogu dijeliti Trumpov ushit. Prvo, što je odmah kazao turski ministar vanjskih poslova Mevlüt Çavuşoğlu - ne radi se o primirju, nego tek o "privremenoj obustavi operacije".

Naime, Kudi sa sjevera Sirije, prema dogovoru Pance - Erdoğan, dobili su rok od 120 sati (pet dana) da se povuku izvan onoga što Turci nazivaju "sigurnosnom zonom" (i zbog čega su pokrenuli akciju "Izvor mira"), a to znači najmanje 30 kilometara od turske granice na jug te se k tome moraju odreći teškog naoružanja, a Ankara još traži da se unište svi "fortifikacijski objekti i građevine".

Dakle, to ne znači da su Turci ugasili tenkove i spustili zrakoplove, nego da Kurdi sami moraju napraviti "samo" ono što su oni željeli učiniti ratnim putem.

Životi će se spasiti, ali konačni račun za Kurde je isti - moraju napustiti područje na kojem su živjeli i koje su držali, nakon što su pomogli da se vojno porazi i uništi Islamska država u Siriji. Naime, ako se Kurdi ne povuku kako je dogovoreno, Ankara je objavila da će se operacija nastaviti.

Osim toga, dogovoreno je da će zonu sigurnosti kontrolirati Turska. Dakle, sporazum SAD-a i Turske na neki način znači kapitulaciju Kurda ili je opcija rat, s vjerojatno još gorim posljedicama po Kurde. Dakle, SAD je potpuno popustio Erdoğanu. Kurdi su izgubili. Turci pobijedili.

Bijela kuća je, osim toga, obećala Turskoj da će, nakon svega, ukinuti sankcije koje je uvela, odnosno da neće "uništiti tursko gospodarstvo", kako im je to, u neordinarnoj diplomatskoj prepisci, najavio američki predsjednik Trump. Kurdska strana pak najavila je da će prihvatiti "primirje" ako to uključi povratak izbjeglica u svoje domove (Turci baš to ne žele) te da im se garantira kako neće doći do "demografskih potresa i promjena u regiji".

Naime, prije početka operacije (započela 9. listopada) Ankara je objavila da će na to područje naseliti sirijske izbjeglice koji se sada nalaze u turskim izbjegličkim kampovima. Radi se o 3-3,5 milijuna ljudi. Predsjednik Erdoğan time je želio pridobiti Europu za svoju akciju, jer joj je i priprijetio da će u protivnom izazvati novi imigrantski tsunami. Šanse da se to ispoštuje su nikakve. Kurdi tim prijedlozima, izgleda, tek sami sebe tješe, jer je očito da se oni neće ispuniti. Naime, moraju se povući, a ako to ne učine i nastave s ratom, ispast će nerazumni.

Potpredsjednik Mike Pence jedino im je obećao da će, ako se povuku u zadanom roku od pet dana, operacija turske vojske biti okončana. Naravno, jer ona u slučaju kurdskog povlačenja više i nema smisla. Njen je cilj ostvaren.

SAD je očito odlučio da mu je savezništvo s Turskom, koja očijuka i s Putinovom Rusijom (ovih dana Erdoğan putuje Putinu na sastanak), korisnije nego s Kurdima.

No, i ta obustava operacije, ili primirje, zaživjela je na području oko gradova Tel Abjad i Ras el Ajn, što je tek trećina područja koje kontroliraju Kurdi iz Odreda narodne samoobrane (Yekîneyên Parastina Gel, YPG). Strane agencije javljaju da se i dalje vode borbe, pa je cijeli sporazum, za sada, upitan.

Erdogan tvrdi da vlada primirje, a Kurdi da se nastavlja tursko bombardiranje

Turski predsjednik Tayyip Erdogan rekao je u petak da trenutačno nema sukoba u sjevernoistočnoj Siriji pošto su Ankara i Washingtona dogovorili prekid ofenzive kako bi omogućila povlačenje kurdskih boraca, no oni tvrde da se tursko bombardiranje nastavlja.

U petak ujutro moglo se čuti bombardiranje na sirijsko-turskoj granici unatoč proglašenom petodnevnom primirju kako bi se očistila planirana "sigurna zona" od kurdske milicije YPG.

Sjedinjene Države kažu da dogovor pokriva samo dio teritorija koji Ankara namjerava zauzeti.

Međutim, Erdogan je rekao da će se "sigurna zona" protezati 440 kilometara uzduž turske granice sa Sirijom.

Erdogan je ustvrdio da je dubina od 32 km dogovorena sa SAD-om.

Turski predsjednik kazao je novinarima nakon molitve u petak u Istanbulu da će američki i turski dužnosnici biti u stalnom kontaktu kako bi zajedno proveli sporazum.

Kurdi tvrde da su nastavljeni turski napadi.

Tursko bombardiranje iz zraka i topnička paljba na položaje kurdskih snaga u petak na sjeveru Sirije predstavljaju "kršenje" primirja, rekao je glasnogovornik kurdskih snaga Mustafa Bali. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:33