SPORNA KINESKA METODA

Analni brisevi otvorili još jedan diplomatski spor: ‘Prestanite nas ponižavati, izazivate nam duševne boli!‘

Jedan od glasnogovornika kineskog MVP-a rekao je u da je Kina mjere prilagodila ‘u skladu sa znanstvenim dostignućima‘
Arhiva
 Chen Zhonghao/XINHUA/Xinhua via AFP

Japan je zatražio od Kine da prestane koristiti testiranje na covid-19 služeći se analnim brisom. Toj su metodi, tvrdi Tokio, posebno izloženi njihovi građani kad ulaze u susjednu zemlju. Neki su se požalili da im je postupak prouzročio "psihološku bol", kažu japanski dužnosnici, a prenosi BBC.

Glavni tajnik kabineta Katsunobu Kato rekao je da će vlada nastaviti tražiti da Kina izuzme njezine građane od takve metode testiranja koja se koristi za neke od onih koji su u karanteni ili ulaze u Kinu, napominjući da "to nije potvrđeno nigdje drugdje u svijetu", prenosi japanska agencija Kyodo.

Kina je model analnog testiranja počela koristiti u siječnju ove godine. Sjedinjene Države su bile prve koje su se javno potužile na takav tretman i to ne samo građana nego čak i američkih diplomata.

Japanska strana otvoreno navodi da je primarno riječ o pokušaju ponižavanja stanovnika pojedinih država. Nije poznato koliko je stanovnika (ili možda čak i stanovnica) Japana bilo izloženo ovom ponižavajućem tretmanu.

Wang Wenbin, jedan od glasnogovornika kineskog ministarstva vanjskih poslova, rekao je u ponedjeljak, nakon što je objavljena vijest agencije Kyodo, da je Kina protuepidemijske mjere prilagodila "u skladu sa znanstvenim dostignućima” te "relevantnim zakonima i propisima".

Analni su bris (guranje štapića s pamučnim vrhom 3 do 5 centimetra u stražnjicu) počeli koristiti neki kineski gradovi gdje lokalni stručnjaci tvrde da tako mogu "povećati stopu otkrivanja zaraženih". Većina znanstvene zajednice smatra da to nije točno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 05:30