VJERA I SEKS

ANGLIKANSKA CRKVA ĆE BLAGOSLOVITI ISTOSPOLNE ZAJEDNICE 'Treba prihvatiti činjenicu da se društvo mijenja'

Anglikanski autoriteti nisu predložili nikakvu posebnu liturgiju koja bi se koristila kod istospolnih parova, i naglasili su kako ova promjena ne dovodi u pitanje tradicionalne crkvene stavove
 Wikimedia Commons

Engleska anglikanska crkva razmatra ukidanje zabrane blagoslova za pripadnike istospolnih zajednica, glavna je informacija iz dugo očekivanog izvještaja o stavovima Anglikanske crkve glede seksualnosti.

Izvještaj je pripremila skupina anglikanskih biskupa, koje predvodi umirovljeni laik Sir Joseph Pilling, a glavnu novost predstavlja prijedlog da se istospolnim parovima koji žive u „dugotrajnoj i vjernoj životnoj (civilnoj) zajednici“, njihova veza smije priznati kao dio Anglikanske zajednice. Odluka je pomalo iznenađujuća, budući je prije svega sedam mjeseci vrh Anglikanske crkve poslao poruku prema kojoj zabrana priznavanja istospolnih zajednica i dalje ostaje na snazi.

Najnovija najava liberalizacije anglikanskog stajališta prema homoseksualnim zajednicama izazvala je bijes kod konzervativnih luterana (i jedni i drugi su protestanti) koji se duboko protive ideji mekšeg crkvenog stajališta u odnosu na homoseksualizam. Anglikanci u svojem izvještaju ističu kako ovaj zaokret ne znači i promjenu crkvenog učenja o seksualnosti, ali da treba prihvatiti činjenicu da se društvo mijenja.

“Vjerujemo da su moguće okolnosti kada bi svećenik, uz dozvolu nadležnog crkvenog vijeća, mogao blagosloviti stalnu stospolnu vezu, ali, također, nije obvezan to uraditi”, napisali su autori dokumenta, a novinari Guardiana otkrili, kako je i među njima bilo protivnika prihvaćanju homoseksualnih parova. Usto, anglikanski autoriteti nisu predložili nikakvu posebnu liturgiju koja bi se koristila kod istospolnih parova, i opetovano su naglasili kako ova promjena ne dovodi u pitanje tradicionalne crkvene stavove.

Pritom se dodaje i kako Anglikanska crkva ne namjerava dozvoliti svojim svećenicima da mogu vjenčati istospolne parove, a o svemu će se raspraviti na zasjedanju biskupa koje je zakazano za prosinac.

Anglikanci su u posljednjem desetljeću često mijenjali stajališta o odnosu prema homoseksualcima. Tako je prije osam godina odlučeno kako svećenici ne smiju blagosloviti civilne zajednice, ali je svećenstvu dopušten ulazak u civilne zajednice pod uvjetom da žive u celibatu, dakle, nek se suzdrže od seksualnih odnosa.

U siječnju ove godine, donijeta je i dozvola svećenicima koji žive u celibatu da čak smiju postati biskupi, što je izazvalo pobunu konzervativnog dijela Anglikanske crkve. Potom je u travnju uslijedio novi obrat kada je Komisija za vjeru izdala proglas protiv blagoslova članova istospolnih zajednica, uz obrazloženje kako nema promjena u crkvenoj definiciji braka kao “vjerne, postojane, stalne i zakonski ovjerene veze između muškarca i žene, usmjerene prema stabilnosti i zdravlju ljudskog društva”.

Sada dolazi nova promjena i Anglikanska crkva, vjerojatno, će priznati istospolne zajednice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 17:12