SVE VIŠE SIROMAŠNIH

ANONIMNI ROBIN HOOD OTPLAĆUJE DUGOVE TURSKIH GRAĐANA Nitko ne zna tko je, otkrio je samo zašto to radi: 'Želim zaslužiti Božji blagoslov'

 
Ilustracija: Istanbul
 Elena Rostunova / Alamy / Alamy / Profimedia

Anonimni dobročinitelj obilazi siromašne četvrti u Istanbulu u Turskoj i otplaćuje dugove građana u lokalnim dućanima ili im na pragu u koverti ostavlja novac. Sve se to događa u vrijeme kad je javnost sve zabrinutija zbog rasta broja samoubojstava što se pripisuje padu životnog standarda i drastičnom poskupljenju.

Stanovnike Tuzle, radničke četvrti na azijskoj strani grada gdje se nalazi brodogradilište, razveselilo je prošli tjedan kad su otkrili da su im dugovi u nekoliko dućana otplaćeni. No, ne znaju tko je dobročinitelj, piše Guardian.

- Netko je došao i zamolio me da mu pokažem bilježnicu gdje zapisujem dugove mušterija. Četvero ljudi je imalo baš velike iznose duga i otkrio sam mu gdje žive. Vratio se nakon što je porazgovarao s njima i otplatio im dugove. Saznao sam i da je dao još nešto novca osobno obiteljima. Pitao sam ga kako se zove, ali mi je samo rekao - zovi me Robin Hood - ispričao je Coşkun Yılmaz, vlasnik dućana, za novinsku agenciju Demirören.

Cijene hrane i stanovanja skočile su u nebo nakon sloma turske lire prošle godine i premda je došlo do smanjenja inflacije, nezaposlenost i dalje raste, a struja je skuplja čak deset puta nego prošle godine.

Pretpostavlja se da je isti dobročinitelj ostavljao koverte s po 1.000 lira (oko 1.200 kuna) koje bi gurnuo pod vrata siromašnih obitelj diljem grada u ožujku. Također je otplatio dug od 25.000 lira (oko 29.000 kuna) u raznim dućanima u lipnju.

- Muškarac mi je rekao da je došao otplatiti dugove onih koji si to ne mogu priuštiti. Radim ovdje već 30 godina i ovo sam prvi put doživio. Mušterije su bile jako sretne i htjeli su ga upoznati, ali ne znam tko je on. Nije se htio predstaviti i rekao je da to radi da bi zaslužio Božji blagoslov - ispričao je Tuncay Yaşar, trgovac u Tuzli.

Turska je javnost šokirana nedavnim rastom broja samoubojstava, posebno pojavom zajedničkih samoubojstava unutar obitelji, što se pripisuje rastu siromaštva.

Ranije ovaj mjesec u Fatihu, jednoj od najkonzervativnijih četvrti u Istanbulu, obitelj Yetişkin (dva muškarca i dvije žene u dobi između 48 i 60 godina) ostavili su poruku na vratima stana kojom su upozorili susjede da ne ulaze zbog prisutnosti cijanida. Oni su pozvali policiju koja je otkrila četiri beživotna tijela. Prijatelji obitelji kasnije u svjedočili da su živjeli od jedne plaće, nastavnika glazbenog, imali su zdravstvenih problema čije troškove nisu mogli pokriti i borili su se s depresijom i tjeskobom zbog rastućih dugova i nemogućnosti nalaženja posla.

Idući je dan zemlju potresla nova vijest o samoubojstvu obitelj, uključujući djecu u dobi od pet i devet godina, koji su pronađeni mrtvi u svom domu u Antalyi, a koji su se navodno predozirali. Otac je bio dugo nezaposlen i ostavio je oproštajnu poruku u kojoj objšnjava financijske teškoće s kojima su se borili.

Turski prorežimski mediji i vlada odbacuju tvrdnje da samoubojstva imaju veze sa sve većim brojem siromašnih. U listopadu je ministar financija Berat Albayrak otkrio niz mjera koje bi trebale zaustaviti rast cijena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 01:59