SENZACIONALNO OTKRIĆE

Arheolozi otkrili egipatsku mumiju prekrivenu zlatom: Grobnica nije otvarana 4300 godina!

‘Ovo otkriće je toliko važno jer povezuje kraljeve s ljudima koji žive oko njih‘ - rekao je jedan od arheologa

Tutankamonov sarkofag (arhivska fotografija)

 JUAN CARLOS PREZ/NOTIMEX/Notimex via AFP

Arheolozi su, čini se, pronašli mumiju prekrivenu zlatnim listićima i zapečaćenu unutar sarkofaga koji nije otvaran 4300 godina.

Mumija, odnosno ostaci čovjeka po imenu Hekashepes, smatra se jednim od najstarijih i najcjelovitijih nekraljevskih leševa ikada pronađenih u Egiptu. Otkrivena je u oknu od 15 metara na groblju Sakara, gdje su pronađene još tri grobnice, prenosi BBC. Jedna je grobnica pripadala "čuvaru tajne".

image

Pronađena mumija i četiri grobnice u Egiptu

Khaled Desouki/Afp

Za najveću od mumija koje su otkrivene u drevnoj nekropoli kaže se da pripada čovjeku po imenu Khnumdjedef - svećeniku, inspektoru i nadzorniku plemića. Druga je pripadala čovjeku po imenu Meri, koji je bio viši dužnosnik palače te je dobio titulu "čuvara tajne", što mu je dopuštalo obavljanje posebnih vjerskih rituala.

Smatra se da je sudac i pisac po imenu Fetek položen u drugu grobnicu, gdje je otkrivena kolekcija onoga što se smatra najvećim kipovima ikada pronađenim na tom području. Nekoliko drugih predmeta, uključujući keramiku, također je pronađeno među grobnicama.

image

Arheolozi i Zahi Hawass održali konferenciju za medije povodom novog arheološkog otkrića

Khaled Desouki/Afp

Arheolog Zahi Hawass, bivši egipatski ministar za antikvitete, rekao je da sva otkrića datiraju od otprilike 25. do 22. stoljeća prije Krista.

"Ovo otkriće je toliko važno jer povezuje kraljeve s ljudima koji žive oko njih", rekao je Ali Abu Deshish, još jedan arheolog koji je sudjelovao u iskapanju.

image

Arheološko otkriće u Egiptu

Khaled Desouki/Afp

Sakara je bila aktivno groblje više od 3000 godina i proglašena je mjestom svjetske baštine UNESCO-a. Nalazi se u staroj egipatskoj prijestolnici Memphisu i dom je više od desetak piramida.

Ova mumija otkrivena je samo dan nakon što su stručnjaci u egipatskom gradu Luxoru rekli da su otkrili kompletan rezidencijalni grad iz rimskog doba, koji datira iz drugog i trećeg stoljeća nove ere. Arheolozi su pronašli stambene zgrade, kule i ono što su nazvali "radionicama metala" - s loncima, alatima i rimskim novčićima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 13:26