GDJE JE ZAPELO?

Asad dosad predao manje od 5% kemikalija

 AFP

DAMASK - Sirija je dosad isporučila manje od 5 posto kemijskog oružja i neće ispuniti rok za slanje oružja na brodove na kojima bi trebalo biti uništeno, otkrio je Reutersu neimenovani izvor koji radi na uništenju kemijskog arsenala režima sirijskog predsjednika Bašara al-Asada.

Dosad su u sirijsku luku Latakiju stigle samo dvije pošiljke s tek 4,1 posto od oko 1.433 tone kemijskog oružja koje je za uništenje popisala Organizacija za zabranu kemijskog oružja (OPCW), koja je za svoj angažman dobila Nobelovu nagradu za mir. "To nije dovoljno i nema naznaka da će stići još oružja", rekao je Reutersov izvor.

Operacija razoružavanja odvija se pod nadzorom UN-a i OPCW-a i za zadanim rokovima već kaska 6-8 tjedana. Asadov režim još nije pokazao da je spreman ispuniti obećanje da će predati kemikalije iako u protivnom Siriji sigurno slijede sankcije, čak i ako ih Rusija i Kina pokušaju blokirati u Vijeću sigurnosti.

Dogovor o predaji sirijskog kemijskog oružja isposlovao je ruski predsjednik Vladimir Putin i time je spriječio američku vojnu intervenciju u Siriji koju je predsjednik Barack Obama hitio pokrenuti nakon kolovoškog napada sarinom na civile u predgrađima Damaska.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon u izvještaju Vijeću sigurnosti ovoga tjedna rekao je da se isporuke kemijskog oružja nepotrebno otežu i zatražio je od sirijske vlade da ubrza proces.

Reuters citira i utjecajnog zapadnog diplomata koji je rekao da će Vijeće sigurnosti idućeg tjedna saslušati šeficu misije razoružanja u Siriji Sigrid Kaag. "Sve ukazuje, a i glavni tajnik je oko toga bio jasan u svom izvještaju, da sirijski režim na neki način oteže provedbu sporazuma", rekao je taj izvor. "Važno je što će Sigrid Kaag reći o tim odgodama, misli li ona da su one namjerne i politički motivirane ili je riječ o sigurnosnim, tehničkim problemima, lošem vremenu ili nečem drugom", dodao je izvor.

U sirijskom građanskom ratu dosad je ubijeno više od 130.000 ljudi, a Asad ne dopušta dostavu humanitarne pomoći u pobunjeničke gradove koje je opkolila njegova vojska. Ovoga tjedna propali su pregovori o puštanju humanitarnih konvoja u opkoljeni grad Homs, gdje stanovništvo već umire od gladi, jer je Asadova vlada htjela da se civili radije isele, nego da im se pomogne.

Treći izvor u Reutersovu izvještaju ne vjeruje u tehničke razloge odgađanja predaje kemijskog oružja. "Da, istina je da je tamo rat, ali kad ste čuli za građanski rat bez sigurnosnih problema? Oni imaju sve što je potrebno za transport. Trebaju samo početi isporučivati oružje", rekao je.

Većina sirijskog kemijskog oružja trebala bi biti uništena na američkom brodu Cape Ray koji trenutno putuje prema Sredozemlju, a otrovne kemikalije iz Sirije bi trebao preuzeti u Italiji. Ostatak oružja prebacit će se u nekoliko specijaliziranih komercijalnih postrojenja za preradu otpada u Velikoj Britaniji i Njemačkoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 11:47