ŽENE SE LIJEPE NA NJEGA

Assange je razočaran ‘napadom’ Guardiana

WikiLeaks founder Julian Assange holds up a copy of Britain's Guardian newspaper as he addreses media in the grounds of Ellingham Hall in Norfolk, eastern England, on December 17, 2010. Assange said on Thursday he had heard rumours that he had been indicted in the United States, shortly after he was freed on bail in Britain. AFP PHOTO/CARL COURT
 Carl Court

NEW YORK, LONDON - I New York Times došao je do zapisnika švedske policije koji pokazuju da optužbe za spolna kaznena djela protiv osnivača WikiLeaksa, Juliana Assangea , nisu tako nevine kao što ih pokušavaju prikazati njegovi odvjetnici.

Assange je tako i sam suočen s curenjem informacija - ovaj put o sebi, nakon što je dan prije detalje iz policijskih zapisnika objavio britanski Guardian - i navodno nije sretan. Kako je objavio Independent, “bliski prijatelj” tvrdi da Assange Guardianova otkrića smatra “napadom nekoga od koga napad nije očekivao”. Guardian je, naime, jedan od pet svjetskih listova koji su objavljivali američke diplomatske depeše koje su procurile kroz WikiLeaks.

Sam list je jučer u uvodniku objasnio zašto su se odlučili objaviti detalje iz policijskih zapisnika, iako je to neoubičajeno u slučajevima silovanja. “Ovaj list odražava sve veću nelagodu među mnogima, u oba kampa, zbog raširene vilifikacije - i imenovanja - dviju navodnih žrtava na websiteovima i blogovima”, napisali su.

Blogeri skloni Assangeu objavili su ne samo imena Šveđanki, nego i njihove adrese i satelitske snimke njihovih domova. France Presse piše da se jedna od njih u međuvremenu navodno preselila u Palestinsku samoupravu kao članica kršćanske misije, a druga je isključila telefon.

New York Times pak piše da i prema dokumentima do kojih su došli njihovi novinari dvije Šveđanke optužuju Assangea da je prilikom spolnih odnosa s njima prvo pristao koristiti kondom, a potom to odbio, u slučaju “Ms. A” nastavivši sa seksom nakon što je kondom pukao, a u slučaju “Ms. W” spolnim odnosom bez kondoma dok je ona spavala.

Njihov odvjetnik Claes Borgstrom pojasnio je da se u Švedskoj muškarci koji žene prisiljavaju na odnos bez kondoma kažnjavaju jer je riječ o kršenju spolnog integriteta, što se može smatrati i silovanjem. Švedski pravni stručnjaci navode da se feministički pokret u prošlih 30 godina uspio izboriti za to da zakoni budu iznimno osjetljivi na prava žena, pa se sankcioniraju i mnogi blaži spolni delikti.

Mnogi su detalji o slučaju protiv Assangea bili poznati medijima, prije svega na temelju verzije koju je objavio Daily Mail, ali uglavnom je bila riječ o detaljima štetnima po dvije žene - da su bile njime očarane (Ms. W možda i opsjednuta), da su htjele seks s njim i da su se nakon seksa prema njemu prijateljski ponašale (Ms. W mu je kupila i kartu da se može vratiti iz njezina stana u Stockholm), pa i da su se nakon toga svojim pothvatom hvalile prijateljima. I New York Times je objavio da je izvještaj do kojeg su došli njegovi novinari bio u velikoj mjeri cenzuriran, posebice opisi samih spolnih odnosa.

No, prema dokumentima koje je objavio Guardian, Ms. A je policiji rekla da je Assange s nje strgnuo odjeću i potrgao joj ogrlicu, da je potom “pokušala staviti na sebe neke komade odjeće jer se sve počelo odvijati prebrzo i preneugodno za nju, ali je Assange i tu odjeću strgnuo s nje”. Policiji je ispričala i da ju je čvrsto uhvatio za ruke i pritisnuo joj noge kako bi je spriječio da dohvati kondom. Na kraju je koristio kondom, ali ona tvrdi da je “napravio nešto” da kondom pukne i potom nastavio s odnosom.

Ms. W je pak policiji ispričala da je jednu večer s Assangeom imala seks s kondomom, no iduće je jutro s njom imao seks bez kondoma, i to dok je ona spavala. Taj je incident rezultirao sumnjama na silovanje. Švedski pravnici tvrde da je riječ o najblažem obliku, tzv. manje ozbiljnom silovanju, kako se prema švedskim zakonima karakteriziraju situacije u kojima postoje prijetnje ili blaži oblici prisile na seks protiv volje partnera.

Još prije desetak dana kolumnist Independenta, Johann Hari, upozorio je da na optužbe žena protiv Assangea ne treba odmahnuti rukom. “CIA ima dugačku povijest blaćenja ljudi koji se usuđuju naljutiti mašineriju američke države. Postoji velika mogućnost da su optužbe protiv Assangea još jedan takav slučaj. Ali postoji i dugačka povijest da muškarci koji su inače vrijedni divljenja na kraju ispadnu silovatelji, a postoji mogućnost da je ovo još jedan takav slučaj”, napisao je Hari.

‘Žene se lijepe na njega kao na Jaggera’

Dok Assangeovi pristaše tvrde da je riječ o osveti dviju razočaranih ljubavnica - posebice zbog toga što su otišle na policiju tek kad su saznale da je u nekoliko dana spavao s njih obje - one tvrde da su se policiji javile zbog straha da ih je zarazio nekom spolnom bolešću, možda i HIV-om. Također, nije neuobičajeno da se žrtve spolnih delikata odluče prijaviti policiji zlostavljanje nakon što saznaju da je ista osoba zlostavljala i druge.

Švedski koordinator WikiLeaksa za britanski Herald Sun ispričao je da su mu dvije Šveđanke rekle da neće ići policiji ako se Assange pristane testirati na HIV.

- Rekao sam mu: ‘Napravi to, a bit će to i inače dobro za tebe jer spavaš okolo’. Julian je iznimno privlačio mnoge žene i nakon nekoliko minuta one bi mu se nudile. Bile su poput gruppie djevojaka s Mickom Jaggerom, a on je te prilike iskorištavao - rekao je.

Testiranje na HIV navodno je odbio jer je smatrao da je to ucjena. Poslije se navodno testirao, a test je bio negativan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:30