AFERA WIKILEAKS

Misterij 11. 9.: Jesu li teroristi trebali srušiti i peti zrakoplov?

Katarski tim išao je u izvidnicu nekoliko lokacija diljem SAD-a, među ostalim i Bijele kuće te Kipa slobode

WASHINGTON - Američki FBI još traga za dosad javnosti nepoznatim timom katarskih terorista koji su sudjelovali u organizaciji napada na SAD 11. rujna 2001. i trebali su, prema svemu sudeći, biti izvršitelji petog samoubilačkog napada, ali su iz još nepoznatih razloga od toga odustali u zadnji tren i preko Londona se vratili u Katar, pokazali su povjerljivi dokumenti američke diplomacije u posjedu internetske stranice WikiLeaks.

Tabor u hotelu

Kako piše britanski The Daily Telegraph kojem jezviždačka stranica proslijedila prepisku između State Departmenta i američkog vleposlanstva u Kataru, trojica katarskih terorista su tri tjedna prije napada, 15. kolovoza 2001., sletjeli u New York letom British Airwaysa iz Londona. Odatle su išli u izviđanje kasnije napadnutog World Trade Centera, Bijele kuće te još nekoliko lokacija u Virginiji, saveznoj državi gdje su smješteni Pentagon i stožer CIA-e. Tijekom tih izviđanja posjetili su i Kip slobode u New Yorku.

Nakon boravka u New Yorku katarski teroristi Meshal Alhajri, Fahad Abdulla i Ali Alfehaid 24. kolovoza odletjeli su u Los Angeles, gdje su se “utaborili” u jednom hotelu blizu zrakoplovne luke.

Pilotske uniforme

FBI je otkrio da im je troškove smještaja i avionske karte platio brat Meshala Alharija, Fahad Alhajri, koji je 2003. napustio SAD. Trojicu terorista u Los Angelsu je dočekao čovjek po imenu Mohamed Al Mansoori, za kojim se također trenutačno traga. Trio je s Mansoorijem proveo tjedan dana putujući na nekoliko lokacija po Kaliforniji, iz čega bi se moglo zaključiti da je al-Qa’ida planirala napade i tamo. U diplomatskim dokumentima se navodi kako je osoblje hotela uskoro postalo sumnjičavo prema svojim gostima jer su tijekom čišćenja sobe primijetili pilotske uniforme, nekoliko paketa adresiranih na lokacije u Siriji, Izraelu, Afganistanu i Jordanu, mobilne telefone žicama priključene za laptope te isprinte s rasporedom letova američkih zrakoplovnih kompanija koji su sadržavali i imena pilota.

Dan prije napada, 10. rujna 2011., katarski teroristi imali su rezervaciju za let American Airlinesa iz Los Angelesa u Washington, ali se nisu ukrcali na zrakoplov. Sljedeći dan taj isti Boeing 757 koji se iz Washingtona vraćao u Los Angeles otelo je pet terorista i zabilo se s njim u Pentagon.

Pomoć u Los Angelesu

Umjesto na let prema Washingtonu, katarski teroristi ukrcali su se na avion za London, a odatle su odletjeli u Dohu. Više od devet godina nakon toga njihova je lokacija, kao i ona Mansoorijeva, nepoznata i FBI još traga za njima.

Detalji o javnosti dosad potpuno nepoznatom dijelu terorističkog tima koji je izveo napade 11. rujna u kojima je ubijeno više od 3000 ljudi prvi put su objavljeni. Povjerenstva koja su istraživala napade navodila su u izvješćima da su teroristi vjerojatno imali pomoć u Los Angelesu, ali to nije bilo potvrđeno.

Ruše satelite kako bi pokazali svoju snagu

Sjedinjene Države zaprijetile su Kini kako će upotrijebiti oružanu silu tijekom tajnih “ratova zvijezda” koji traju između dviju velesila posljednjih nekoliko godina, objavio je britanski Daily Telegraph pozivajući se na povjerljive dokumente s WikiLeaksa.

Sofisticirani projektili

Kako stoji u dokumentima koji su proslijeđeni Telegraphu, i SAD i Kina su posljednjih nekoliko godina demonstrirali svoju vojnu silu rušeći svoje satelite sofisticiranim projektilima.

Bijesna Hillary

Kinezi su to posljednji put učinili u siječnju 2010., a američka administracija tada je reagirala oštrim prosvjedom koji je državna tajnica Hillary Clinton uputila preko američkog veleposlanstva u Pekingu. Kako piše Telegraph pozivajući se na dokumente američke diplomacije, “ratovi zvijezda” između dviju velesila počeli su kad je Peking 2007. šokirao Washington rušeći jedan svoj satelit. Dotad se mislilo da tehnički potencijal za to ima samo SAD koje su takvo nešto napravile po prvi put još 1985.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 15:07