BIVŠI SURADNIK:

Assange voli žene mlađe od 22 godine

Knjiga o ‘najopasnijem web siteu na svijetu’ izlazi danas u 16 zemalja, a neki su dijelovi već iscurili

WASHINGTON - U novoj knjizi o WikiLeaksu, zviždačkom web siteu koji je 2010. potresao svijet objavama tajnih dokumenata vlada, osnivač te organizacije Julian Assange portretiran je kao paranoik, megaloman i čovjek opsjednut moći. Assange je, tvrdi autor knjige “Inside WikiLeaks”, njegov bivši bliski suradnik Daniel Domscheit-Berg, postao isti kao i ljudi protiv kojih se borio. WikiLeaksova misija bila je kontrolirati moćnike i odluke koje donose iza zatvorenih vrata te omogućiti transparentnost, no sve je završilo stvaranjem skupine koju je obuzeo isti taj osjećaj moći i tajnovitosti, piše bivši glasnogovornik i glavni programer WikiLeaksa, Nijemac Domscheit-Berg (32).

Svađe zbog novca

“Site je od blijedih kompjutorskih geekova učinio javne osobe kojih se plaše političari, šefovi vojske i izvršni direktori”, navodi autor. Tvrdi da ga je Assange najurio jer je otvorio pitanje Assangeova ostanka na čelu stranice. Njihove svađe izbijale su, navodi, zbog novca, netransparentnosti u radu i Assangeove zaluđenosti teorijama zavjera. “Vjerovao je da nismo sigurni na ulici, da moramo prijeći u ilegalu i početi nositi neprobojne prsluke”, tvrdi autor.

Maltretirao mačku

Premda ističe da knjiga govori i o pozitivnim stranama “najopasnijeg web sitea na svijetu”, štivo vrvi niskim udarcima. Kompjutoraš piše o Assangeovim higijenskim navikama i ponašanju za stolom “kao da je odgojen u šumi”, a tvrdi i da se jednom iživljavao nad njegovom mačkom. U trenutku dok Australac čeka hoće li biti izručen Švedskoj zbog optužbi za silovanje, zanimljive su tvrdnje o njegovu stavu prema ženama. “Julian ima samo jedan kriterij. Žena treba biti po mogućnosti mlađa od 22 godine. Ne smije mu se suprotstavljati i mora dobro znati koja je njena uloga”, piše o Assangeu, koji se navodno i hvalio brojnom djecom koju je posijao po svijetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 14:21