STRAH OD OPĆIH NEREDA

ATMOSFERA NA RUBU USIJANJA Ekstremni desničari najavili novo okupljanje, policija iz cijele istočne Njemačke stiže u Chemnitz!

 getty images, Reuters

Njemačka policija priprema se za novo okupljanje prosvjednika ekstremne desnice u istočnonjemačkom gradu Chemnitzu u četvrtak, nakon što su prethodna dva okupljanja završila sukobima i napadima na strance.

Krajnje desna skupina Pro Chemnitz napisala je na Facebooku, gdje imaju 18 tisuća pratitelja, da će organizirati prosvjed u četvrtak u 18,00 sati blizu lokalnog stadiona.

Policijska u Saskoj, njemačkoj saveznoj državi u kojoj se nalazi Chemnitz, zatražila je podršku od savezne policije, rekla je glasnogovornica ministarstva unutarnjih poslova.

Savezna policija bila je na udaru kritika nakon prosvjeda u ponedjeljak gdje je manje od 600 policajaca držalo red na prosvjedu na kojem je bilo 7.000 ljudi.

Policija je vodenim topovima pokušala rastjerati prosvjednike krajnje desnice i ljevice koji su se sukobili.

U isto vrijeme kada će se održati i prosvjed u četvrtak, regionalni premijer Saske i gradonačelnik Chemnitza organizirat će javni forum kako bi razgovarali o izgredima koji traju od vikenda.

Ubojstvo nožem 35-ogodišnjeg Nijemca, za koje se sumnjiče jedan Sirijac i jedan Iračanin, na uličnom festivalu rano u nedjelju izazvao je spontano okupljanje isti dan i mnogo veći prosvjed u ponedjeljak kada su nasumično napadani i stranci.

Tužiteljstvo je objavilo da se dvojica mladića, starih 22 i 23 godine, čiji identitet nije objavljen, sumnjiče da su nakon "verbalne prepirke" "bez opravdanja, žrtvi u više navrata nanijeli ozljede ubodima noža".

Nasilje je dodatno pojačala informacija na društvenim mrežama da je Nijemac branio jednu ženu od tražitelja azila. Policija je te navode opovrgnula.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:07