NEMIRI

ATMOSFERA U HONG KONGU PRED USIJANJEM Priprema se novi veliki prosvjed protiv Vlade, Kina upozorava da postoji mogućnost vojne intervencije

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 18.08.2019. u 09:25

A protester walks amid tear gas during a demonstration against a proposed extradition bill in Hong Kong, China June 12, 2019. REUTERS/Athit Perawongmetha
REUTERS

Hong Kong se priprema za još jedan veliki prosvjed protiv vlade u nedjelju nakon neuobičajeno mirne subotnje večeri u posljednjih nekoliko mjeseci nasilnih prosvjeda u tom azijskom financijskom središtu.

Nakon nasilja tijekom prosvjeda na gradskom aerodromu ranije ovog tjedna, prosvjedi su djelomično oslabili, no nedjeljni prosvjed mogao bi dokazati kako pokret još uvijek ima široku podršku naroda.

Policija u subotu navečer nije ispalila suzavce u kratkom sukobu s prosvjednicima ispred policijske postaje u četvrti Mong Kok, što je iznenađujuće nakon sve nasilnijih sukoba u posljednjih jedanaest tjedana. Iz policije su rekli da su ispalili jedan gumeni metak.

Neki od prosvjednika su u subotu rekli da čuvaju snagu za nedjelju kada se očekuje prosvjed u parku Victoria, u trgovačkoj četvrti Causeway Bay na hongkonškom otoku. Prosvjed je organizirala prodemokratska Fronta za građanska i ljudska prava koja je organizirala mirne milijunske prosvjede u lipnju.

Prosvjedi su u lipnju započeli zbog ogorčenosti sada već suspendiranim zakonom koji bi omogućio izručenje osumnjičenih i suđenje u Kini. No, sve veće nezadovoljstvo potaknula je i zabrinutost zbog ograničavanja sloboda koje jamči dogovor o "jednoj zemlji i dva sustava" kojim je Hong Kong dobio određenu autonomiju, nakon što ga je Velika Britanija predala Kini 1997.

Prosvjednici zahtijevaju provođenje demokratskih reformi i ostavku čelnice grada Carrie Lam koja ima podršku Pekinga.

Prosvjedi su jedan od najvećih izazova s kojima se suočava predsjednik Xi Jinping otkako je došao na vlast 2012. Nemiri se odvijaju u izrazito osjetljivo vrijeme, posebice jer će vladajuća Komunistička partija 1. listopada obilježiti 70. godišnjicu utemeljenja Narodne Republike Kine.

Peking ima izrazito oštar stav prema prosvjednicima, a strane zemlje poput SAD-a optužuju za poticanje nemira.

Kina je izvođenjem vojnih vježbi paravojnih postrojbi na stadionu u Shenzhenu, koji graniči s Hong Kongom, poslala jasno upozorenje da postoji mogućnost vojne intervencije u Hong Kongu.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo