SCOTT MORRISON

AUSTRALSKI PREMIJER UMANJUJE VAŽNOST TELEFONSKOG RAZGOVORA S TRUMPOM 'Praksa je da dijelimo mnogo informacija'

 
Scott Morrison, Donald Trump i Melania Trump
 REUTERS

Australski premijer u srijedu je umanjio važnost telefonskog razgovora s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom koji ga je zamolio pomoć u prikupljanju informacija kojima bi diskreditirao istragu posebnog istražitelja Roberta Muellera o ruskom upletanju u američke predsjedničke izbore 2016.

Taj telefonski poziv bio je "kratak i uobičajen", rekao je australski premijer Scott Morrison.

Predsjednik Trump jednostavno je zatražio "uspostavljanje kontakta" u australskoj vladi radi istrage kojom se nada obezvrijediti optužbe o ruskom upletanju u predsjedničku kampanju 2016.

"Rekli smo da smo spremni surađivati u istrazi, što nije neuobičajeno. Sjedinjene Države naš su veliki saveznik, zapravo, naš najvažniji saveznik i praksa je da dijelimo mnogo informacija", rekao je.

Dodao je da je australski veleposlanik u SAD-u Joe Hockey još u svibnju ponudio pomoć svoje zemlje u toj istrazi.

"Australija neće nikada učiniti ništa protivno nacionalnom interesu. Iskreno, bilo bi iznenađujuće da smo odabrali nesuradnju", dodao je Morrison.

Vođa australske oporbe, laburist Anthony Albanese, ranije je postavio pitanje o tome kakve je informacije Canberra prenijela Washingtonu. Morrison te informacije nije otkrio već je kazao da je proces u rukama vlade.

Američki dnevnik The New York Times (NYT) u subotu je pisao da je Trump od Morrisona zatražio da pomogne američkom ministru pravosuđa prikupiti elemente kojima bi diskreditirao Muellerovu istragu.

Američki demokrati počeli su istragu radi opoziva predsjednika Trumpa kojemu predbacuju da je od ukrajinskog kolege Volodimira Zelenskija u telefonskom razgovoru prije dva mjeseca zatražio istragu bivšeg američkog potpredsjednika Joea Bidena, sve izglednijeg kandidata demokrata za predsjedničke izbore 2020.

Istraga o ruskom upletanju u američke predsjedničke izbore koju je vodio FBI, temeljila se i na upozorenju australskih vlasti, pisao je 2017. godine NYT. List je tada otkrio da je George Papadopoulos, tadašnji savjetnik u izbornom stožeru Donalda Trumpa u svibnju 2016. u jednom londonskom baru rekao australskom veleposlaniku u Londonu Alexanderu Downeru da Rusija posjeduje nešto "čime može ocrniti" demokratkinju Hillary Clinton, Trumpovu protukandidatkinju na predsjedničkim izborima.

Papadopoulos je osuđen u rujnu 2018. za laganje FBI-ju te je priznao krivnju i obvezao se surađivati.

Australska ministrica vanjskih poslova Marise Payne odbila je u srijedu reći jesu li neke informacije prenesene Trump te ako jesu koje.

Istraga Roberta Muellera nije dokazala dosluh između Trumpove kampanje i Rusije, ali nije ni potpuno oslobodila krivnje predsjednika Trumpa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:31