IZNENAĐENJE IZ BEČA

Austrija se protivi hrvatskom ulasku u Schengen!? ‘Zašto? Loš i pokvaren sustav!‘

Situacija u Europi kristalno jasno pokazuje da zaštita vanjskih granica nije uspjela - rekao je austrijski ministar Gerhard Karner

Gerhard Karner

 Profimedia, Cropix/

- Krajnje je vrijeme da poželimo dobrodošlicu Hrvatskoj, Rumunjskoj i Bugarskoj u schengenski prostor - rekla je prošlog tjedna Ylva Johansson, povjerenica EU za unutarnje poslove, a Europska komisija je jasno izjasnila da je ‘za‘ proširenje Schengena.

I u Europskom parlamentu glasovanje je prošlo glatko, tek je šačica zastupnika bila ‘protiv‘. Hrvatskoj predstoji tek glasovanje u Bruxellesu 8. prosinca gdje bi 22 šefova država članica Schengena trebalo jednoglasno odlučiti o primanju Hrvatske.

Međutim, hoće li proći sve glatko? Čini se da ne, barem ako je suditi intervju austrijskog ministra unutarnjih poslova Gerharda Karnera. On je danas za austrijski Kurier jasno rekao:

- Ovo nije vrijeme za glasovanje o proširenju Schengena! Zašto? Vrlo jednostavno, sustav vanjski granica ne funkcionira.

Dakle, glavni razlog je, kaže Karner, bujica izbjeglica koja se preko Balkana slijeva u srednju Europu. U Austriji je ove godine već uhićeno više od 90.000 migranata, od kojih 75.000 nije bilo registrirano ni u jednoj drugoj zemlji EU-a, podaci su Ministarstva unutarnjih poslova.

Austrijski list navodi da će proširenje Schengena biti vruća tema na posebnom sastanku ministara unutarnjih poslova sljedećeg tjedna, a u fokusu će biti samo Hrvatska koja bi trebala već od Nove godine pristupiti schengenskom prostoru.

- Širimo pokvareni i štetni sustav koji očito ne funkcionira. Situacija u Europi kristalno jasno pokazuje da zaštita vanjskih granica nije uspjela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. ožujak 2024 10:02