NOVI LIDER

Austrijski ministar vanjskih poslova priseže za kancelara: ‘Kurz i dalje drži sve konce u rukama‘

Schallenberg je karijerni diplomat i blizak Kurzov saveznik te relativni politički novak
Alexander Schallenberg 
 Fabrice Coffrini/AFP

Austrijski ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg priprema se u ponedjeljak prisegnuti za kancelara nakon ostavke Sebastiana Kurza u jeku optužbi za korupciju, ali oporba je uvjerena da će novi lider samo nastavljati izvršavati Kurzove naredbe.

Zeleni, mlađi partner Kurzovih konzervativaca, tražili su ostavku Kurza nakon što je pokrenuta istraga protiv njega i još devetero ljudi zbog sumnje u korupciju i podmićivanje. Kurz, koji poriče optužbe, ostat će čelnik konzervativaca i vraća se u parlament kao šef kluba zastupnika svoje stranke.

Schallenberg je karijerni diplomat i blizak Kurzov saveznik te relativni politički novak. Kritičari ne vjeruju da će biti svoj čovjek, a on je odbio išta komentirati prije nego što prisegne za kancelara.

"Sve oporbene stranke slažu se da nema promjene Kurzova sustava. On još uvijek ima sve konce u svojim rukama, a novi kancelar Schallenberg dio je Kurzova sustava", rekao je za ORF radio socijaldemokrat Kai Jan Krainer koji je bio u parlamentarnoj komisiji u sklopu istrage o mogućoj korupciji u prethodnoj Kurzovoj vladi.

Kritičari optužuju Kurza za nadzor sustava koji zaobilazi pravila u pitanjima kao što su financiranje stranaka i imenovanja u državnim firmama.

Protiv Kurza se u odvojenom slučaju vodi istraga zbog krivokletstva, ali on tvrdi da su sve optužbe lažne.

Antikorupcijski tužitelji sumnjiče konzervativne dužnosnike iz ministarstva financija za korištenje javnih sredstava za plaćanje oglasa u jednom tabloidu u zamjenu za praćenje i favoriziranje Kurza i njegove stranke u anketama 2016. godine, kada je Kurz htio preuzeti vodstvo stranke. Uspio je u tome i pobijedio na parlamentarnim izborima iduće godine.

Predsjednik Alexander Van der Ballen ispričao se u nedjelju naciji zbog "imidža politike koji je iznesen" i dodao da je ta epizoda ozbiljno poljuljala povjerenje javnosti u političke institucije i da je prije svega na vladi da vrati povjerenje građana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 00:59