TURBULENCIJE

Aziji prijeti nuklearni armagedon koji bi čitav svijet bacio u agoniju, evo kako su se u najnovijoj opasnoj situaciji postavile velike sile

 
 Reuters

Je li svijet na rubu novog rata između Pakistana i Indije, koji bi ne samo regiju, nego i znatno šire mogao izazvati pravi armagedon jer je riječ o dvije nuklearne sile?

Naime, prvi put nakon rata 1971. godine, spor oko pokrajine Kašmir ponovno je eskalirao u međusobni sukob dviju vojski. Pakistan se pohvalio da je srušio dva indijska ratna zrakoplova, a Indijci su potom objavili da su srušili jedan pakistanski F-16. Kako je objavio glasnogovornik pakistanskih oružanih snaga, general Asif Ghafoor, jedan indijski pilot se katapultirao, ali je pao u ruke pakistanskih snaga te ga se smatra ratnim zarobljenikom. Neki tamošnji mediji govore i o dva zarobljena indijska pilota.

- Jedan je zrakoplov pao u dio Kašmira pod kontrolom Pakistana, a drugi u dio koji je okupirala Indija - objavio je glasnogovornik pakistanske vojske na Twitteru.

'Ovo je bila poruka'

- Ovo nije bila odmazda u pravom smislu riječi, nego poruka da Pakistan ima kapacitete, da možemo to učiniti, ali da želimo biti odgovorni, ne želimo eskalaciju, ne želimo rat - izjavio je Ghafoor u razgovoru s novinarima.

Stigla je i prva reakcija iz Indije čiji je šef diplomacije istaknuo da su cilj indijskih zračnih napada bili islamski militanti koje, prema njihovu mišljenju, podržava Islamabad.

- Ovo nije bila vojna akcija. Cilj napada nije bila vojna infrastruktura, nego je ovo bila preventivna akcija protiv terorističke organizacije Džaiš-e Muhamed. Želimo spriječiti nove terorističke napade u Indiji - priopćio je, pak, indijski ministar vanjskih poslova Sushma Swaraj.

Zračne snage

Pakistanski premijer Imran Khan sazvao je odmah zapovjednike pakistanske vojske, ali je uputio poruku Indiji:

- Hoću ih pitati jesu li svjesni svega, pogotovo kada znamo kakvim oružjem raspolažemo? Znamo iz povijesti da ratovi nisu donijeli dobro, niti su riješili probleme - rekao je Swaraj.

Glasnogovornik pakistanskoga Ministarstva vanjskih poslova Mohamad Faisal rekao je da su njihove zračne snage pokrenule napade kako bi pokazale “naše pravo, želju i sposobnost samoobrane”.

- Ne želimo eskalaciju sukoba, ali smo u potpunosti spremni ako budemo na to prisiljeni - rekao je Faisal.

- Imamo se pravo braniti i tu smo mogućnost iskoristili - izjavili su nadalje u pakistanskom Ministarstvu vanjskih poslova.

Povreda granice

Do novog zaoštravanja - naime, ne može se reći da je sukob u Kašmiru i oko njega ikada i prestao u posljednjih 70 godina - došlo je nakon što su indijski zrakoplovi, prvi put nakon 50 godina, povrijedili “improviziranu” granicu dviju zemalja u Kašmiru jer su napali, kako su rekli, logore za obuku militantne islamističke skupine Džaiš-e Muhamed (Muhamedova vojska) u okolici grada Balakota te su, kako su objavili, likvidirali više desetaka terorista. Bio je to, kažu u New Delhiju, “preventivni napad” i odgovor na teroristički napad od 14. veljače kada je bombaš samoubojica automobilom punim eksploziva udario u konvoj s indijskim vojnicima pri čemu je njih 44 ubijeno, a više ih je ranjeno.

Teroristička skupina Džaiš-e Muhamed preuzela je odgovornost, a premijer Narendra Modi naredio je odmazdu. No, u Pakistanu su rekli da su indijski zrakoplovi gađali “u ništa” te da je cijela akcija zbog unutarnjih indijskih stvari.

Mnogi smatraju kako je do novog zaoštravanja došlo i zbog skorih parlamentarnih izbora u Indiji, koji će se održati od 7. travnja do 12. svibnja, a tema Kašmira i napetosti s Pakistanom uvijek je “najbolji” predizborni adut.

Strategija

Pogotovo, kažu analitičari indijskih zbivanja, što vladajuća Narodna stranka trenutačno ne stoji baš najbolje.

U Pakistanu se odmah javio i šef radikalne Pakistanske muslimanske lige (Nawaz), Shahbaz Sharif, koji je pozvao Indiju da se ne igra ratom i da promijeni strategiju jer će se u protivnom “pakistanski stijeg zavijoriti nad New Delhijem”. I Indija i Pakistan povukli su svoje veleposlanike.

Najnoviji sukobi između dviju zemalja uzbudili su svjetsku politiku. Naime, Indija njeguje dobre odnose s Rusijom, a s Kinom je u napetim odnosima, također zbog Kašmira. Kina pod svojom kontrolom ima oko 20 posto Kašmira, što Indija ne priznaje. Upravo zbog toga su Kina i Pakistan u savezničkim odnosima. Podsjetimo da su Indija i Kina ratovale 1962. upravo zbog toga dijela Kašmira. No, sada su iz kineskoga Ministarstva vanjskih poslova poručili da se obje zemlje suzdrže od bilo kakvih radikalnih koraka. Indija je, pak, jedan od najvećih kupaca ruskog naoružanja.

Glasnogovornik Kremlja, Dmitrij Peskov, pozvao je dvije zemlje na suzdržanost i toleranciju. I američki državni tajnik Mike Pompeo pozvao je obje zemlje na suzdržanost te da učine sve kako ne bi došlo do eskalacije. Pompeo je razgovarao s čelnicima obiju zemalja te ponudio usluge Bijele kuće u smirivanju sukoba. Zastupnik u britanskom parlamentu Nazir Ahmed izjavio je kako je “Kašmir postao rasadnik terorista” te bi ignoriranje “zamrznutog kašmirskog konflikta” samo usporilo i otežalo borbu s džihadistima Islamske države, al-Qa’ide i talibanima.

Ruski vojni analitičar Boris Volhonski smatra da obje zemlje zasad samo jedna drugoj pokazuju mišiće, ali će se sve ipak riješiti diplomatskim putem upravo zbog svijesti da obje zemlje posjeduju nuklearno oružje koje regiju, pa i cijeli svijet, može baciti u agoniju.

No, napomenuo je da će za smirivanje situacije sve glavne sile - SAD, EU, Rusija i Kina - morati udružiti snage da smire napetosti i ratoborne snage u obje zemlje.

Muhamedova vojska

Džaiš-e Muhamed (Jaish-e-Mohammad; JeM), u prijevodu Muhamedova vojska, militantna je skupina iz Pakistana.

Odgovorna je za najsmrtonosniji napad na indijske vojne snage u Kašmiru od 1989., onaj na Valentinovo ove godine kad se njihov bombaš samoubojica zabio u konvoj vojnih vozila automobilom prepunim eksploziva te ubio najmanje 46 indijskih vojnika.

JeM, koji Indija, UN, Velika Britanija i SAD klasificiraju kao terorističku organizaciju, bori se za ujedinjenje Kašmira s Pakistanom. Osnovao ju je 1999. muslimanski vjerski učenjak Masud Azhar, nakon što ga je Indija pustila na slobodu u zamjenu za putnike i posadu otetog zrakoplova Indian Airlinesa koji je odvezen u Afganistan. Upravo u toj zemlji Azhar se, prenosi BBC, susreo i s nekadašnjim šefom al-Qa’ide Osamom bin Ladenom i vođom talibana Mulom Omarom.

JeM, za koji se ponekad koriste i imena Odred Afzal Guru, Al-Murabitun i Tehrik-al-Furkan, Indija krivi i za napad na parlament u New Delhiju u prosincu 2001., no organizacija negira odgovornost. Nakon tog incidenta službeno je zabranjena i u Pakistanu čije su vlasti - s obzirom na to da i dalje djeluje - često pod optužbama da je prešutno podržavaju. Primjerice, iako napada i pakistanske ciljeve, tamošnje vlasti tvrde kako nema dokaza na temelju kojih bi Azhara izručili Indiji, što ona uporno traži. JeM je, smatra se, težak udarac pretrpio 2017. kad su indijske snage ubile njezina zapovjednika Nura Muhameda Tantraja. (Martina Hrupić)

Najvažniji sukobi nakon neovisnosti

Listopad 1947.

Samo dva mjeseca nakon što su proglasili neovisnost Indija i Pakistan vode prvi rat oko Kašmira

Kolovoz 1965.

Novi kratki rat zbog Kašmira

Prosinac 1971.

Indija podržava napore za neovisnost Istočnog Pakistana. Indijske zračne snage izvode zračne napade na teritoriju Pakistana, a rat završava osnivanjem Bangladeša

Svibanj 1999.

Pakistanski vojnici i militanti okupiraju indijske vojne ispostave u planinama Kargil. Indija kreće u kontranapad i potiskuje ih

Listopad 2001.

U napadu na državnu skupštinu na teritoriju Kašmira pod indijskom upravom ubijeno je 38 ljudi. Dva mjeseca kasnije u napadu na indijski parlament pogiba ih 14

Studeni 2008.

U koordiniranom napadu na željezničku postaju, luksuzne hotele i židovski kulturni centar u Mumbaiju ubijeno je 166 osoba. Indija za napad krivi militantnu pakistansku skupinu Laškar-e-Taiba

Siječanj 2016.

Sedam indijskih vojnika i šest militanata poginulo je u četverodnevnom napadu na indijsku zračnu bazu u Pathankotu

18. rujna 2016.

U napadu na vojnu bazu u Uriju na teritoriju Kašmira pod indijskom upravom ubijeno je 19 vojnika

30. rujna 2016.

Indija tvrdi da je izvela “kirurške napade” na militante u pakistanskom Kašmiru. Vlasti u Pakistanu negiraju tvrdnju

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 09:38