ANKETE POKAZUJU

UNATOČ ŽESTOKIM KRITIKAMA ZBOG NOŠENJA S PANDEMIJOM, MACRON UŽIVA POVJERENJE FRANCUSKE Samo 20 posto misli da bi ekstremno desna Le Pen bila bolja

Emmanuel Macron
 Yoan VALAT/POOL / AFP

Unatoč snažnim kritikama francuskog predsjednika samo 20 % Francuza misli da bi ekstremno desna čelnica Marina Le Pen bolje rješavala krizu zbog koronavirusa od Emmanuela Macrona, prema anketi za Le Journal du Dimanche objavljenoj u nedjelju.

Macronova vlada bila je metom kritike zbog neujednačenih poruka o tome trebaju li, kad i gdje građani nositi zaštitne maske, zatim zbog toga što nisu uspjeli napuniti zalihe maski prije krize te zbog provođenja mnogo manje testova od susjedne Njemačke.

Le Pen je pogotovo bila neumorna u kritiziranju vlade govoreći da su ministri lagali "apsolutno o svemu". Međutim dosad nije uspjela uvjeriti većinu javnosti da bi bila bolja od Macrona u rješavanju krize zbog pandemije.

Oko 41 % Francuza misli da bi bila lošija, a 39 % misli da ne bi bila ni bolja ni lošija, prema anketi Ifopa.

Dvadeset posto misli da bi se bivši predsjednik Nicolas Sarkozy bolje nosio s krizom, 15% misli da bi to bolje radio ljevičar Jean-Luc Melenchon, a samo 8% misli da bi bivši vođa socijalista Francois Hollande učinio bolji posao.

Povjerenje u Macronovu vladu i dalje je nisko. Međutim 39% Francuza izjavilo je da vjeruje njegovoj vladi da će se efikasno suočiti s koronavirusnom krizom, stabilno u odnosu na prije tjedan dana, ali pad povjerenja u odnosu na 55% u ožujku.

Kao znak da su gospodarske mjere bolje primljene, oko 47 % Francuza reklo je da ima povjerenje u vladu da dobro postupa u borbi za tvrtke, što je 1 bod više nego prijašnjeg tjedna, ali pad u odnosu na 57 % u ožujku.

Anketa je provedena pošto je premijer Edouard Philippe objavio plan o tome da će se mjere karantene uvedene 17. ožujka početi postupno ublažavati 11. svibnja.

U Francuskoj je zaraza koronavirusom potvrđena kod nešto više 168.000 ljudi, a preminule su 24.763 osobe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:51