EVO IH OPET!

Balkan ponovno centar fake newsa, tinejdžeri iz malog grada zarađuju tisuće dolara!

Iako je vlada najavila da će se uhvatiti u koštac s industrijom lažnih vijesti, gradonačelnik i dalje stoji iza svojih "poduzetnika"
Velez, Makedonija
 Profimedia, Afp

Veles, grad na obali Vardara, koji je u jeku prve Trumpove kampanje postao svjetski poznat po proizvodnji lažnih vijesti, ponovno želi uzeti svoj dio kolača u nadolazećim izborima. Istraživanje "Partnerstva za integritet izbora" pokazalo je da trolovi iz Velesa u Sjevernoj Makedoniji ponovno grade mrežu web stranica uz pomoću kojih šire lažne vijesti uoči skorašnjih američkih predsjedničkih izbora.

Posebno se ističe jedna web stranica po imenu Resist the Mainstream (Odupri se mainstreamu). Većina članaka gotovo jednoglasno podržava ili promovira konzervativne političare. Velik broj članaka je kopiran s ostalih web stranica, a posebno s desničarskog portala The Daily Wire.

Tu i tamo ubace pokoju lažnu vijest poput one da je Joe Biden nosio "bubicu" u uhu tijekom prve predsjedničke debate. U rubrici "o nama" stoji da su "projekt stvoren s misijom izvještavanja o vijestima koje mainstream mediji ne žele objavljivati". Kao poštanska adresa navedena je adresa u Austinu, Teksas. Istraga je pokazala da iza stranice stoji dvoje individualaca iz Velesa koji prikupljaju sadržaj s desničarskih portala i šire ga putem društvenih mreža.

"Nemamo razloga sumnjati da su operateri ovih stranica motivirani ičim drugim osim financijskom dobiti. Međutim, oni nastavljaju profitirati od polarizacije i vjerojatno pridonose njezinu širenju u Americi. Osobe koje naginju prema desno nesvjesno konzumiraju ovaj inozemni sadržaj", stoji u zaključku izvještaja

Viralni sadržaj

Kopiranjem sadržaja s poznatijih news portala skrivaju identitet, šire viralne vijesti i privlače oglašivače. Primjerice, njihova objava o navodnoj izbornoj prijevari postala je viralna, a jednom je njihovu objavu podijelio i republikanski političar David Rowe. Vlasnici stranice svoje su podrijetlo pokušali skriti i tako što su registrirali domenu uz pomoć usluge WhoisGuard koja nudi privatnost prikrivajući identitet vlasnika domene, kao kontakt su registrirali Gmail adresu i naveli poštansku adresu u SAD-u. Iako su unaprijedili taktiku od 2016. godine, ipak nisu uspjeli zamesti sve tragove.

Tri autora na stranici "admin", "aleksandra" i "viktor" povezani su s tri različite e-mail adrese. Adminova adresa je Gmail adresa navedena u rubrici "o nama", a Viktor i Aleksandra imaju osobne adrese e-pošte. Preko tih adresa istražitelji su brzo došli do Facebook računa Viktora i Aleksandre koji su prijatelji na ovoj mreži i oboje kao rodni grad navode Veles.

Treba napomenuti da će posjetitelja koji prvi put dođe na stranicu dočekati poruka: "Dragi čitatelji, svjesni smo da se priče s naše web stranice ne mogu dijeliti na Facebooku. Facebook nas cenzurira. Riješit ćemo taj problem uskoro". Naime, istražitelji su, prije objavljivanja analize, kontaktirali društvene mreže i prenijeli im nalaze. Facebook i Pinterest su blokirali račune.

Nije nezakonito

No, društvenih mreža ima napretek pa se "Resist" prebacio na mrežu "Parler". Nije toliko poznata u Europi, ali u SAD-u ima oko dva milijuna korisnika. Slična je Twitteru, a promovira se kao platforma koja štiti slobodu govora. Velik broj korisnika su Trumpovi pristaše i sadrži uglavnom antisemitske objave i teorije zavjere.

Tamo njihov račun ima više od 400.000 sljedbenika. Iste osobe iz Velesa povezuju se i s drugim računima, poput stranice koja promovira afroameričku pro Trump autoricu Candace Owens. Iako je nova makedonska vlada najavila da će se uhvatiti u koštac s industrijom lažnih vijesti, gradonačelnik Velesa i dalje stoji iza svojih "poduzetnika". "Rekao sam im: to je vaš način za brzu zaradu. I ne pokušavamo ih zaustaviti. Ništa nije nezakonito", ustvrdio je Slavčo Čadiev.

Amy C. Barrett: Odbila odgovarati o pobačaju, gay braku...

Pred sutkinjom Amy Coney Barrett, koju je američki predsjednik Donald Trump nominirao kao nasljednicu Ruth Bader Ginsburg na Vrhovnom sudu, posljednji je dan saslušanja u Senatu.

Konzervativna kandidatkinja za doživotnu funkciju u utorak je gotovo 12 sati strpljivo odgovarala na pitanja senatskog Odbora za pravosuđe, a najveći fokus senatora bio je na svjetonazorskim pitanjima.

Nekolicina senatora, među kojima su demokrat Sheldon Whitehouse iz Rhode Islanda i republikanac Ted Cruz iz Teksasa, sutkinji nisu željeli postaviti pitanje, već su svoje vrijeme govora iskoristili za raspravu o ideološkoj ravnoteži na Vrhovnom sudu i utjecaju interesnih skupina na proces nominacije.

Coney Barrett senatorima je odbila dati privatno mišljenje o pobačaju, istospolnim brakovima i zdravstvenoj mjeri ObamaCare, ali im je dala do znanja kako njezini privatni stavovi neće utjecati na presude u slučaju da je 22. listopada potvrde za fotelju. (Tea Trubić Macan)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 22:03