KAOS U SUSTAVU

Barack Obama pobjesnio i otjerao šefa svih američkih špijuna

Dennis Blair sukobljavao se sa šefom CIA-e Leonom E. Panettom oko prevlasti u američkom špijunskom svijetu

WASHINGTON - Očiti kaos u američkom obavještajnom sustavu predsjednik Barack Obama odlučio je riješiti smjenom šefa 16 obavještajnih agencija koliko ih ima u SAD-u. Dennis Blair , umirovljeni admiral i nekadašnji zapovjednik američke Pacifičke flote, podnio je ostavku na mjesto direktora i koordinatora američke špijunsko-sigurnosne mreže, i to na prilično neugodan način.

Rupe u sustavu

Blair odlazi nakon propusta američkih obavještajaca da spriječe masakr u Fort Hoodu, pokušaj otmice i rušenja američkog aviona na Božić nad Detroitom i nedavni neuspjeli teroristički napad bombom na njujorški Times Square, nakon kojeg je napadaču gotovo pošlo za rukom pobjeći iz zemlje. Slučajevi su zaredali - spomenuti su se dogodili u studenom, prosincu i svibnju - i pokazali neučinkovitost sustava koji se danas smatra centralnim u strukturi američke nacionalne sigurnosti.

Iako je špijunska djelatnost bila iznimno na cijeni u doba Hladnog rata, nikad nije zauzimala tako važno mjesto u američkoj politici kao u proteklih deset godina, nakon napada terorista na New York i Washington 11. rujna 2001. Glavna zadaća agenta CIA-e, FBI-ja i ostalih manje poznatih službi danas je borba protiv ekstremističkih terorističkih skupina. No, i dalje se postavlja temeljno pitanje: jesu li sve te agencije sposobne raditi zajedno.

Blairov ured osnovan je prije pet godina kako se propusti koji su doveli do 11. rujna više ne bi ponovili. Blair, koji je ulogu “špijunskog cara” imao od siječnja 2009., u izvještaju američkim vlastima nakon napada na Times Square izjavio je da su slabe točke sustava (ne)povezanost i integracija među službama te razumijevanje podataka, što je zapravo temeljna zadaća direktora nacionalnog obavještajnog sustava.

Pogreške u proceduri

Inače, upravo je senatska istraga slučaja Farouka Abdumutalaba, bombaša iz aviona, pokazala kako je u cijeloj proceduri počinjen čitav niz tehničkih i ljudskih pogrešaka na svim razinama. Iako su dobili upozorenje od njegova oca, obavještajci nisu povezali dva i dva te je Farouku Abdulmuttalabu dopušteno da se na Božić ukrca na let za Detroit s eksplozivom u donjem rublju nakon obuke kod militanata.

Slično je bilo i u slučaju bombaša s Times Squarea kojeg su federalni agenti naprosto izgubili dok su ga slijedili. Pakistanac Faisal Shahzad, koji je američko državljanstvo dobio prije godinu dana, već se bio ukrcao na avion pri bijegu iz zemlje kad su ga u zadnji čas zaustavili.

Sukobi s Bijelom kućom

Bilo je također puno znakova prije nego što je vojni psihijatar Nidal Hasan poubijao 13 ljudi u američkoj vojnoj bazi Fort Hood, ali službe na njih naprosto nisu reagirale.

No, mnogi analitičari navode da je sama pozicija koju je zauzimao Blair otpočetka bila nedovoljno određena. Tijekom svoje vladavine on se mnogo puta sukobio s dužnosnicima Bijele kuće i šefovima špijunskih agencija, ponajviše šefom CIA-e Leonom E. Panettom, s kojim se navodno borio za prevlast u obavještajnom svijetu (kao što je to bilo i u doba bivše administracije, Georgea Busha). Upravo to je, navode, možda i ključni razlog zbog kojeg se umirovljeni admiral vraća u mirovinu. Nakon prve velike smjene u Obaminoj ekipi za nacionalnu sigurnost dužnost će, prema izvorima bliskim Bijeloj kući, privremeno preuzeti James Clapper, podtajnik ministarstva obrane zadužen za sigurnosna pitanja.





Tri napada

Fort Hood, 5. studenoga 2009.

Vojni psihijatar palestinskog podrijetla Nidal Hasan izvršio je krvavi pokolj u vojnoj bazi u Teksasu, gdje je ubio 13 ljudi. Navodno se okrenuo radikalnom islamu nekoliko godina prije.

Detroit, 25. prosinca 2009.

Nigerijski student Umar Farouk Abdulmutallab (23) prošvercao je eksploziv u donjem rublju u avion za prošli Božić i pokušao se raznijeti nad Detroitom.

Times Square, 1. svibnja 2010.

Automobil-bomba postavljen na trgu u New Yorku srećom nije eksplodirao, a napadač, Faisal Shahzad, uhićen je dva dana poslije na aerodromu JFK.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 19:06