ODBJEGLI GENERAL

Barack Obama smijenio ‘mulu McChrystala’

WASHINGTON - Zapovjednik svih snaga u Afganistanu, general NATO-a Stanley McChrystal smijenjen je u srijedu s funkcije. Umjesto njega taj će posao preuzeti zapovjednik snaga na Bliskom i Srednjem istoku, general David Petraeus.

Razgovor licem u lice

Odluka o smjeni “odbjeglog generala”, kako je McChrystala nazvao magazin Rolling Stone, donesena je nakon što je Obama razgovarao s McChrystalom, koji se u srijedu sastao i drugim duznosnicima američke administracije. Nakon sastanka Obama je objasnio kako McChrystalovo “ponašanje nije u skladu sa standardom koji bi general koji zapovjeda trebao postavljati te da ono potkopava građanski autoritet, ali i povjerenje”. Istaknuo je kako odluka o promjeni zapovjednika u Afganistanu predstavlja “promjenu u osoblju, no ne i promjenu u politici” te da neće tolerirati podjele među njegovim ratnim zapovjednicima.

- Naša zemlja je u ratu. U Afganistanu se suočavamo s jako teškom borbom - poručio je Obama.

“Mula McChrystal”, kako ga zovu jer je u sjedištu ISAF-a u Kabulu zabranio alkohol, pozvan je na raport u Washington nakon što je u javnost procurilo da su on i njegovi suradnici u članku u Rolling Stoneu kritizirali i izrugivali se s administracijom predsjednika Obame . U članku, čiju točnost McChrystal i njegov tim nisu doveli u pitanje, NATO-ov zapovjednik se ruga američkom potpredsjedniku Joe Bidenu postavljajući pitanje “Tko je to?”, obrušio se i na posebnog američkog izaslanika za Pakistan i Afganistan Richarda Holbrookea te ustvrdio da se osjećao “izdanim” od veleposlanika SAD-a u Kabulu Karla Eikenberryja, koji se protivio njegovoj ratnoj strategiji.

‘Afganistanci mu vjeruju’

Odmah nakon što se to doznalo, McChrystal se u ponedjeljak ispričao “zbog pogreške koja se nije smijela dogoditi”, no uzalud. Ljutiti Obama dan kasnije je rekao kako, prije nego što odluči o generalovoj sudbini, želi s njim popričati licem u lice.

- Mislim da je jasno da članak u kojem se on i njegov tim pojavljuju pokazuje na lošu procjenu. No, prije nego što donesem konačnu odluku želim s njim direktno porazgovarati - izjavio je Obama. McChrystalu u prilog nisu išle ni izjave glasnogovornika Bijele kuće Roberta Gibbsa.





- Naši napori u Afganistanu veći su od jedne osobe - objasnio je, upotrijebivši rečenicu koja se klasično zna koristiti kad netko treba otići, dok je ministar obrane Robert Gates okarakterizirao generalove primjedbe kao “odvraćanje SAD-a od jedinog fokusa, a to je borba s al-Qa’idom”. Sa sudbinom se odlučio pomiriti i sam, asketski nastrojeni, McChrystal, koji je navodno, još prije nego što je krenuo put SAD-a, ponudio svoju ostavku. Razrješenje je zatražio i jedan od njegovih suradnika za medije, Duncan Boothby.

No, McChrystal, koji je s Obamom trebao porazgovarati prije uobičajenog mjesečnog “ratnog sastanka” kojem obično prisustvuje putem videoveze, nije ostao sam. Iza njega je stao NATO, ali i afganistanski predsjednik Hamid Karzai, koji je Obami rekao kako ima povjerenja u generala. McChrystalova smjena, rekli su dužnosnici u Kabulu, mogla bi osujetiti napredak ostvaren u devetogodišnjem ratu i ugroziti ključnu operaciju u gradu talibana, Kandaharu, jer je, kako tvrde, upravo 56-godišnji McChrystal poboljšao suradnju između afganistanskih i međunarodnih snaga, dobio povjerenje lokalnih stanovnika i trudio se smanjiti broj civilnih žrtava.

Bez straha, ali dugog jezika

McChrystal je zapovjedništvo nad snagama ISAF-a preuzeo prošle godine, kao osoba s reputacijom “vizionara s petljom”, koja zbog svoje pameti može promijeniti ishod rata. Za razliku od ostalih poznatih vojnih dužnosnika, u Pentagonu je “sjedio” samo dvije godine, dok je ostatak vojne karijere proveo u svijetu specijalnih operacija, borbe protiv pobunjeništva i terorizma, proučavajući terorističku mrežu al-Qa’ide i planirajući tajne akcije.

Naime, za njega se čak zna reći da je “pobio više pripadnika al-Qa’ide nego bilo tko drugi na svijetu”. Osim kao dobar ratnik, poznat je i po svom nadasve strogom dnevnom ritmu, koji uključuje samo četiri sati sna, jedan obrok te desetak kilometara trčanja.

Iako su ga jednim dijelom postavili za zapovjednika ISAF-a jer se nije bojao govoriti, McChrystal ipak nije prošao “trening iz plivanja” u washingtonskoj “političkoj bari”. “Dugi jezik” tog je odlikovanog generala već koštao Obamine bukvice prošle godine, kad se obrušio na Bidena jer se ovaj protivio slanju vojnika u Afganistan..

Petraeus novi šef NATO snaga

General David Petraeus, šef američkog zapovjedništva za Bliski i Srednji istok danas je odabran s popisa potencijalnih McChrystalovih nasljednika, kojeg je Bijela kuća naručila od Pentagona, kao osoba koja će zamijeniti "odbjeglog generala“.

Iako je Petraeus bio logični izbor, zbog njegove upućenosti, dosadašnje funkcije te mogućnosti da se izbjegne period "prilagodbe“, kroz koju bi mozda netko drugi od američkih vojnih duznosnika prolazio, on bi mogao ipak biti samo privremeno rješenje.

Ukoliko se to pokaže istinitim, na dosadašnju McChrystalovu funkciju ima mnogo pretendenata. Kao jedan od mogućih kandidata u srijedu se spominjao i general James Mattis, odnedavno zapovjednik marinaca, koji ima iskustava u Afganistanu i Iraku, a kojem se pripisuju velike zasluge za inovacije u obuci vojnika.

Pričalo se i o Johnu Allenu, zamjeniku Petraeusa, te Davidu Rodriguezu, McChrystalovoj desnoj ruci u Afganistanu (on je bio zadužen za “dnevne poslove”, a McChrystal za “širu sliku”) kojem u prilog nije išla činjenica da bi mogao dijeliti McChrystalovo misljenje o američkoj administraciji. Kao potencijalne kandidate na McChrystalovu funkciju spominjalo se i generala Martina Dempseya, šefa zapovjedništva za vojnu obuku i doktrinu koji se čeličio u Iraku, te Jamesa Stavridisa, glavnog zapovjednika NATO-a u Europi.

Neki su govorili i o generalu Rayju Odiernu, koji je od 2008. zapovjednik američkih snaga u Iraku. Iako je on prema mišljenju nekih bio dobar kandidat, drugi tvrde da se umorio i da nakon Iraka želi malo mira s obitelji. Šuškalo se i o generalu Walteru Sharpu, koji obučava južnokorejske snage za borbu protiv pobunjenika, a spomenulo se i ime Williama Caldwella, zaduženog za obuku afganistanske policije i vojske.. ( M. Hrupić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 16:26