NEUGODNO IZNENAĐENJE

CIA plaćala Karzaijevog suradnika, a on je tražio mito po Afganistanu

Salehi je ‘slavu’ stekao u srpnju, kada je uhićen jer je snimljen kako traži mito, da bi ga potom iz zatvora izbavio sam Karzai
Afghan President Hamid Karzai gestures during a press conference at the Presidential Palace in Kabul on July 29, 2010. Afghan President Karzai on Thursday condemned as "irresponsible and shocking" the release of informants' names by whistleblower site WikiLeaks, saying it had put their lives in danger AFP PHOTO/ Yuri CORTEZ
 AFP

WASHINGTON - Bliski suradnik afganistanskog predsjednika Hamida Karzaija osumnjičen za korupciju na platnom je popisu CIA-e, objavio je danas New York Times, citirajući afganistanske i američke dužnosnike.

Mohammed Zia Salehi, dužnosnik Afganistanskog vijeća za nacionalnu sigurnost, na CIA-inom je popisu već godinama, no Times nije uspio saznati za kakve ga je usluge agencija plaćala.

Zahtjevao slobodu

Salehijev je slučaj u svjetske medije dospio u srpnju, kada ga je policija uhitila jer ga je snimila kako traži mito u zamjenu za zaustavljanje istrage, koju podupiru Amerikanci, o afganistanskoj kompaniji osumnjičenoj da je za afganistanske dužnosnike, krijumčare droge i lokalne moćnike u inozemstvo prebacila milijarde dolara.

Velik dio novca završio je u Dubaiju - visoki je carinski dužnosnik Ujedinjenih Arapskih Emirata izjavio da je 2009. u zemlju prebačena oko milijarda dolara iz Afganistana, dok američki dužnosnici vjeruju da je iznos bliže 2,5 milijardi.

No, Salehi je pušten sedam sati nakon uhićenja. Prethodno je iz ćelije nazvao Karzaija i zahtijevao da ga se pusti, pa je Karzai intervenirao kod policije. Times spekulira da Salehi bio u poziciji od predsjednika zahtijevati slobodu jer zna mnogo o kurupciji i ortačkim dogovorima unutar administracije.

Predsjednikov brat

No, otkriće da je takav čovjek na platnoj listi CIA-e neugodno je za Amerikance u vrijeme kada su u SAD-u vodi rasprava o tome treba li inzistiranje na borbi protiv korupcije biti glavna točka američke politike u Afganistanu. No, američki dužnosnik s kojim je razgovarao Times tvrdi da u ratnim uvjetima nije moguće izbjeći suradnju s korumpiranim pojedincima.

- Kada bismo kao zemlja odlučili da nikad nećemo imati posla ni sa kim u Afganistanu tko je u nekom trenutku možda, i to zasigurno ne na naš zahtjev, zavukao prste u kasu, mogli bismo se svi odmah spakirati kući. Ako želite obavještajne podatke u ratnoj zoni, nećete ih dobiti od Majke Tereze ili Mary Poppins - rekao je. Suradnik CIA-e, tvrdi Times, i predsjednikov je polubrat, Ahmed Wali Karzai, kojeg se sumnjiči da ima istaknutu ulogu u trgovanju opijumom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 18:07