OPTUŽENI ZA SEKSIZAM

BAZEN IZAZVAO KONTROVERZU NOVIM PRAVILOM ‘Drage dame, ne ulazite u bazen tijekom mjesečnice!

Ilustrativna fotografija
 CC / Pixabay

Poznatu teretanu u glavnom gradu Gruzije optužili su za seksizam i mizoginiju jer su ženama htjeli zabraniti korištenje bazena za vrijeme mjesečnice.

Poznati i skupi fitness centar u Tbilisiju o novim je pravilima obavijestio korisnice plakatima postavljenim u ženske garderobe. Na njima crvenom slovima piše: ‘Drage dame! Ne ulazite u bazen tijekom mjesečnice.’

Jedna je članica na društvenim mrežama izrazila šok situacijom. Uz fotografiju obavijesti napisala je: ‘Jeste li svjesni koliko je to uvredljivo? I usput rečeno, obzirom da prema novim pravilima ne smijemo koristiti bazen tijekom mjesečnice, što je pet do šest dana svaki mjesec, hoćete li prilagoditi i cijenu članstva u odnosu na muškarce?’

U odgovoru na prašinu koju je objava podigla, glasnogovornik spornog fitness centra rekao je da ‘štiti’ svoje članove nakon incidenta koji se dogodio kad je jedna žena ‘kontaminirala’ bazen svojom menstrualnom krvlju, piše ITV News Reports.

Stručnjaci kažu da kretanje za vrijeme menstruacije olakšava bolne grčeve, a to uključuje i plivanje.

Tamponi i menstrualne čašice skupljaju i upijaju krv i velikoj većini žena nikad ne bi palo na pamet pustiti to u bazen. Ipak, istraživanje vode u gradskim bazenima pokazalo je da se ondje nalazi niz bakterija, a dodatni testovi su pokazali da je voda pomiješana sa znojem, urinom i preparatima za higijenu kao što su dezodoransi i šminka. No, isto tako većina bazena koristi klor za dezinfekciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 02:13