FRANCUSKI IZBORI

Emmanuel Macron ispred Marine Le Pen, stigle prve procjene rezultata u drugom krugu

Macron je u nedjelju rekao da izbori još nisu odlučeni. "Još nije gotovo", rekao je Macron pred svojim pristašama.

Emmanuel Macron i Marine le Pen

 Afp

NOVO 23.16 Aktualni francuski predsjednik Emmanuel Macron vodi u nedjelju u prvom krugu predsjedničkih izbora, za nekoliko postotnih bodova ispred čelnice krajnje desnice Marine Le Pen s kojom će se suočiti u drugom krugu 24. travnja u kojem vjerojatno pobjeđuje iako s malom prednošću.

Emmanuel Macron je po djelomičnim službenim rezultatima nakon prebrojanih 79 posto glasačkih listića dobio 27,3 posto, ispred kandidatkinje desničarskog Nacionalnog okupljanja (RN) Le Pen koja je dobila 25,8 posto.

Na izbore nije izišlo između 26,2 i 29,1 posto birača, po dvjema procjenama. Godine 2017. na predsjedničke izbore nije izišlo 22,2 posto birača, dok je 2002. suzdržano bilo rekordnih 28,4 posto birača.

Anketa Ifop-a o tome kako namjeravaju glasati Francuzi u drugom krugu za francusku televizijsku postaju TF1 pokazala je da će Macron dobiti drugi krug s 51 posto glasova. To ostavlja procijenjenu Macronovu pobjedu unutar margine pogreške, dodaje IFOR.

No, istraživanja javnog mnijenja Ipsosa kao i Opinionwaya pokazuju da će Macron dobiti 54 posto a Le Pen 46 posto.

Godine 2017., kada se Macron također suočio s Marine Le Pen u drugom krugu, pobijedio je sa 66,1 posto glasova.

image
Ludovic Marin

Macron je u nedjelju rekao da izbori još nisu odlučeni. "Još nije gotovo", rekao je Macron pred svojim pristašama.

"Debata koju ćemo voditi tijekom 15 dana bit će odlučujuća za našu zemlju i za Europu", istaknuo je.

Macron je pozdravio "jasnoću u pogledu krajnje desnice" nekoliko eliminiranih predsjedničkih kandidata koji su pozvali svoje birače da glasaju za njega, dodajući da će "smisliti nešto novo" kako bi okupio birače oko sebe.

Le Pen je obećala "dovesti Francusku u red u sljedećih pet godina". Kako je rekla, u drugom krugu suočit će se dvije suprotne vizije budućnosti.

Obećala je "obnoviti suverenitet Francuske" i smanjiti društvene podjele. Osigurat će, kako je rekla, neovisnost i mogućnost običnih Francuza da odlučuju za sebe.

Marine Le Pen pozvala je one koji nisu glasali za Macrona da joj daju glas u drugom krugu.

Rekla je da će biti predsjednica svih Francuza ako bude izabrana, naglasivši važnost francuskih vrijednosti, kontrolu imigracije i sigurnost za sve.

image
Thomas Samson

Ključni trenutak u dva sljedeća tjedna bit će tradicionalna televizijska debata dvoje kandidata koji ulaze u drugi krug.

Godine 2017., Macron je dominirao nad Le Pen, ali ove godine, kći bivšeg vođe krajnje desnice Jean-Marie Le Pena, koja je prva uvela krajnju desnicu u drugi krug predsjedničkih izbora, čini se bolje pripremljena nego tada.

Vodila je kampanju na terenu, fokusiranu na kupovnu moć što je najveća briga birača, dok je Emmanuel Macron, zaokupljen ratom u Ukrajini, bio manje prisutan.

Velik dio birača je međutim odustao od izlaska na birališta ili je do zadnjeg trenutka bio neodlučan.

Na biračkom mjestu u Marseilleu 55-godišnja Françoise Reynaud, kaže da je odlučila u posljednjem trenutku: "Od 12 kandidata, sinoć sam izabrala 4, a jutros donijela konačnu odluku".

Jedan od razloga za niski odaziv je to što je kampanja počela kasno, djelomično zbog pandemije ali još više zbog rata u Ukrajini. Ali kako ocjenjuje BBC postoji i osjećaj sveopće apatije a za tu su agenciju mnogi glasači rekli da nisu impresionirani nijednim od 12 kandidata.

Hassiba Lazizi, umirovljenica, zabrinuta je zbog rasta troškova života. U jedno je bila sigurna, da neće glasati za Macrona jer je on "predsjednik bogatih". Međutim, ne vjeruje ni Le Pen. "Rekla je toliko ružnih stvari o nama, imigrantima".

U Pantinu, u pariškoj regiji, Blandine Lehout (32) pojašnjava da je ovo prvi puta da neće izaći glasati. "U ovom trenutku sve ih mrzim. Došli smo do toga da me strah svih".


NOVO 23.00 Krajnje desna kandidatkinja na francuskim predsjedničkim izborima Marine Le Pen, koja se kvalificirala za drugi krug, obećala je u nedjelju "dovesti Francusku u red u sljedećih pet godina"

U drugi krug, po prvim procjenama, ući će aktualni predsjednik Emmanuel Macron i Le Pen koja je na drugom mjestu.

Kako je rekla Le Pen, u drugom krugu suočit će se dvije suprotne vizije budućnosti.

"Ono što je u igri 24. travnja bit će izbor društva i izbor civilizacije", rekla je ta 53-godišnjakinja. "Koje mjesto želimo dati ljudima nasuprot moći novca ovisi o vašem glasu".

image

Marine Le Pen

Thomas Samson

Obećala je "obnoviti suverenitet Francuske" i smanjiti društvene podjele.

Osigurat će, kako je rekla, neovisnost i mogućnost običnih Francuza da odlučuju za sebe.

Marine Le Pen pozvala je one koji nisu glasali za Macrona da joj daju glas u drugom krugu.

Rekla je da će biti predsjednica svih Francuza ako bude izabrana, naglasivši važnost francuskih vrijednosti, kontrolu imigracije i sigurnost za sve.

image

Marine Le Pen

Thomas Samson

Kada bi bila izabrana, Le Pen bi bila prva žena na čelu francuske države i prva osoba iz kruga krajnje desnice.


21.55 Većina kandidata na francuskim predsjedničkim izborima podržala je za drugi krug aktualnog predsjednika Emmanuela Macrona koji je po prvim procjenama prvog kruga dobio između 28,6 i 29,7 posto glasova, ispred kandidatkinje desničarskog Nacionalnog okupljanja (RN) Marine Le Pen koja je dobila između 23,5 i 24,7 posto glasova.

Kandidatkinja francuskih konzervativaca, Republikanaca, Valerie Pecresse poručila je da će glasati za Macrona.

"Povijesna bliskost (krajnje desne izazivačice Marine Le Pen) s Vladimirom Putinom diskreditira je kad je u pitanju obrana interesa naše zemlje u ova tragična vremena. Njezin izbor značio bi da bi Francuska postala irelevantna na europskoj i međunarodnoj sceni. Prema tome, usprkos mojem snažnom neslaganju s Macronom... glasat ću za njega kako bih zaustavila Marine Le Pen", rekla je u obraćanju svojim pristašama.

image

Emmanuel Macron

Ludovic Marin

Procjena Ifopa pokazala je da će Pecresse u prvom krugu dobiti svega 4,6 posto glasova.

Krajnje lijevi kandidat Jean-Luc Melenchon, koji je u prvom krugu treći, pozvao je svoje glasače da u drugom krugu ne glasaju za Marine Le Pen.

"Znamo za koga nikada nećemo glasati... ne smijete poduprijeti Le Pen... ne smije biti ni jednog glasa za Le Pen u drugom krugu", rekao je Melenchon u govoru svojim pristašama.

Procjene instituta Ifop govore da je Melenchon dobio 20,8 posto glasova u prvom krugu.

Macrona je podržala i kandidatkinja Socijalističke stranke Anne Hidalgo, koja se nije kvalificirala za drugi krug osvojivši po procjenama 1,9 posto glasova.

image

Emmanuel Macron

Ludovic Marin

"Da Francuskom ne zavlada mržnja svih protiv sviju, ozbiljno vas pozivam da 24. travnja glasate protiv krajnje desnice Marine Le Pen", rekla je.

Predsjednički kandidat Zelenih Yannick Jadot također je podržao aktualnog predsjednika.

"Pozivam birače Zelenih da blokiraju krajnju desnicu dajući glas Emmanuelu Macronu", rekao je Jadot svojim pristašama.

Kandidat krajnje desnice Eric Zemmour pozvat će svoje pristaše da glasaju za Le Pen, rekla je njezina nećakinja Marion Marechal.


20.55 Emmanuel Macron vodi u nedjelju u prvom krugu predsjedničkih izbora, po prvim procjenama, prestigavši za nekoliko postotnih bodova čelnicu krajnje desnice Marine Le Pen s kojom će odmjeriti snage u drugom krugu 24. travnja.

Po procjenama triju instituta, Macron vodi s između 28,6 i 29,7 posto glasova, nakon predizborne kampanje koja je bila pod velikim utjecajem pandemije covida-19 i rata u Ukrajini.

image
Ludovic Marin

Na drugom mjestu je Marine Le Pen s između 23,5 i 24,7 posto glasova, po procjenama instituta Opinionway, Ifop i Harris, ispred krajnjeg ljevičara Jean-Luca Mélenchona koji je osvojio između 19,8 i 20,5 posto glasova.

Kandidatkinja desnih Republikanaca Valérie Pécresse dobila je po procjenama samo oko pet posto glasova.


20.05 Birališta u Francuskoj su zatvorena, stigli su rezultati izlaznih anketa. Emmanuel Macron je u vodstvu s 28,1 posto, Marine Le Pen ima 23,3 posto, a na trećem mjestu je Melechon s 20,1 posto.

Sada je jasno da će Francuska ići u drugi krug izbora u kojem će se najvjerojatnije sučeliti Macron i Le Pen.

Oko 48,7 milijuna registriranih birača moglo je glasati od 8 sati ujutro do 19 ili 20 sati kada su se birališta zatvorila birališta u velikim gradovima. Zbog vremenske razlike na nekim se francuskim prekomorskim teritorijima, primjerice na Karibima, glasalo već u subotu.

Macron se nada drugom mandatu, a najveća protukandidatkinja mu je već i u anketama prije izbora bila Marine Le Pen. Lijevi populist Jean-Luc Melenchon također se nada da će ući u drugi krug izbora 24. travnja.

U prvom krugu sudjelovalo je ukupno 12 kandidata.

Do 17 sati izlaznost je bila 65 posto, što je 4,4 postotna boda niže nego 2017.


Belgijski i švicarski mediji objavili su rezultate izlaznih anketa izbora u Francuskoj i prema njima u drugi krug ulaze Emmanuel Macron i Marine Le Pen. Ono što je zanimljivo, Macron i Le Pen su u potpunom egalu, oboje imaju 24 posto. Lijevi populist Jean-Luc Melenchon, koji se nadao drugom krugu, osvojio je 19 posto glasova, a Eric Zemmour je uzeo samo osam posto.

Rezultate izlaznih anketa objavljeni su samo u Belgiji i Švicarskoj, budući da bi u Francuskoj to znači kršenje izborne šutnje.

U prvom krugu sudjeluje ukupno 12 kandidata.

Francuska izborna kampanja bila je zasjenjena ratom u Ukrajini. Gotovo nijedna poruka u kampanji nije odjeknula među glasačima, a mnogi su kandidati percipirani kao slabi, što povećava strah od slabog odaziva birača.

Prema nedavnim istraživanjima do 30 posto građana moglo bi ostati podalje od birališta.

Francuski predsjednik ima dalekosežne ovlasti i obnaša dužnost pet godina. On je moćniji od premijera kojeg imenuje i ima odlučujući utjecaj na sudbinu zemlje.

Ishod izbora također je važan za Europu u cjelini.

Liberalni centrist Macron smatra se daleko lakšim i pouzdanijim partnerom od Le Pen ili Melenchona, s kojima je blisku suradnju teško zamisliti zbog njihovih ponekad radikalnih stavova.

Biračka mjesta u Francuskoj otvorena su do 19 sati, a ponegdje i do 20 sati. Zbog vremenske razlike na nekim se francuskim prekomorskim teritorijima, primjerice na Karibima, glasalo već u subotu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 05:29