BREXIT

Bercow: britanski parlament neće danas glasati o Johnsonovu sporazumu

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 21.10.2019. u 17:46

Speaker John Bercow speaks after BritainÄôs parliament voted on whether to hold an early general election, in Parliament in London, Britain, September 10, 2019, in this still image taken from Parliament TV footage. Parliament TV via REUTERS
REUTERS

John Bercow

Predsjednik britanskog parlamenta John Bercow rekao je vladi u ponedjeljak da ne može danas staviti na glasanje sporazum o brexitu što ga je dogovorio Boris Johnson jer bi to značilo zastupnicima dvaput postaviti isto pitanje.

Britanski parlament izglasao je u subotu amandman zastupnika Olivera Letwina kojim odgađa glasanje o sporazumu o brexitu što ga je Boris Johnson sklopio u četvrtak s EU-om i zbog čega je Johnson morao poslati pismo Europskoj uniji kojom je zatražio odgodu brexita predviđenog 31. listopada.

Premijer je zato pokušao u ponedjeljak ponovno pogurati svoj sporazum o brexitu na glasanje u parlamentu, no Bercow je zaključio da se nisu promijenile ni okolnosti ni sadržaj prijedloga.

"Ukratko, današnji zahtjev sadržajno je jednak onome o kojem je donji dom glasao u subotu. Današnje okolnosti u biti su jednake onima u subotu", rekao je Bercow obraćajući se zastupnicima.

"Stoga je moja odluka da se o prijedlogu danas neće raspravljati jer bi to bilo ponavljanje", zaključio je.

Bercow je također ustvrdio da time što je Johnson poslao pismo Europskoj uniji sa zahtjevom za odgodom brexita nisu u bitnome promijenjene okolnosti zbog kojih bi na dnevni red parlamenta ponovno danas stavio glasanje o vladinu sporazumu o brexitu.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo