EKSCENTRIK

Berlusconi kipu Marsa vratio penis ‘jer on mora biti cijeli’

RIM - Krivotvorenje antičkih kipova, protivno sadašnjim konzervatorskim kodeksima, naredio je osobno premijer Silvio Berlusconi. Riječ je o kipovima Venere i Marsa koji su izrađeni u Rimu oko 175. po nalogu tadašnjeg cara filozofa Marka Aurelija, tako da bog rata nosi carevo lice, a Venera ima lik carice Faustine.

Nezadovoljni premijer

Grupa je nađena 1918. u Ostiji, oštećena - Veneri su manjkale obje ruke, Marsu samo jedna, ali i onaj ud koji Venera u principu nema - pa je od tada do nedavno bila javno dobro, izloženo publici. Sada je ta mramorna grupa prenesena iz muzeja u Dioklecijanovim termama u Palaču Chigi, što znači da je oduzeta publici. Berlusconi je bio nezadovoljan oštećenjima, pa je objasnio da su u Kini svi arheološki spomenici cijeli, te da treba rekonstruirati kipove .

Još ljepši i stariji

Prepričavajući sve to, rimska la Repubblica navodi da je, na insistiranje Berlusconijeva kućnog arhitekta Marija Catalana, Ministarstvo kulturnih dobara dalo Veneri ugraditi nove ruke, a bogu rata pimpek.

Pritom su se, kaže, domišljali, uspoređujući slične kipove, koliki će biti Marsov i gdje će, shodno tome, Venera milkiti ratobornog boga (odlučili su se za prsi). I tako je Berlusconijeva službena rezidencija dobila Veneru i Marsa, još ljepše i još starije.

Sva je ta mizanscena zapala 70.000 eura - u momentu kada je budžet za zaštitu spomenika kulture srezan za 46 posto i kada se Pompeji ruše uslijed nebrige - pakosno poentira la Repubblica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 14:44