KRIZA U ITALIJI

Razbijeni Rim liže rane, Berlusconi prekršio obećanje

Trgovci i bankari bune se da su se političari spasili od razjarene gomile, a njih ostavili na cjedilu
 AP

ZAGREB - Rim liže rane poput pregažene kuje , dok trgovački centar Vječnoga Grada, nekoliko dana prije potrošačkoga božićnog klimaksa, izgleda kao bojište urbane gerile, neki zakašnjeli Beirut ili Belfast, u Došašće, kad mu vrijeme nije.

Specijalizirani antiteroristički odsjek Državne policije, poznat pod kraticom Digos, uz pomoć sofisticiranih kompjuterskih programa skenira sve fotografije snimljene između 14 i 17, kako bi pod kapuljačama ili kapama, iza šalova i inih prekrivala lica, identificirao mladu čeljad koja je ognjem i mačem unakazila prizemlje baroknog Rima.

Razni rekviziti

Momci su bili vješto organizirani. Dogovarajući se, valjda SMS-ovima, iznikli bi u urečenu sekundu na nekom mjestu, u 30-40 sekunda sprejevi, šipke, kôci i ina pomagala (vidjeli smo čak i jednu dasku za glačanje) djelovali su po svim azimutima, a zatim bi se po komandi razišli kao rakova djeca, prije nego bi policijske snage stigle izbiti na novo poprište.

Policajci jesu pohvatali ponešto mlađarije, ali uglavnom glupe studentarije, koja je vidjela da je “black bloc” digao nogu, pa su mislili da su i sami potkovani u gerili.

Naziv “black bloc” koristimo po inerciji, jer su metode djelovanja iste - ali je prerano tvrditi tko su ti razbijači, koji pozivaju na paljevinu banaka i ubijanje kapitalizma. Ministar unutrašnjih poslova Roberto Maroni sumnja na ljevičare iz takozvanih “socijalnih centara”, poklonike piva, trave i loše prevedena Marxa, koji su na strani radničke klase ali se klone rada kao kuge. Teško mi je povjerovati da su se baš tako iznenada uvježbali u gradskoj gerili.

Tko je kriv?

Neki smatraju da su to zaista studenti, koji su metodu iznenadnog iskrsavanja u dogovoreni čas već pokazali u demonstrativnim okupacijama Koloseja i drugih spomenika, ali sve njihove dosadašnje akcije pucale su na duhovitost i medijsku vidljivost, a ne na silu.

Moguće je da su se nasilni kvazianarhisti opet sakupili s raznih strana Evrope, kao i za sastanke na vrhu G8, računajući da će se lakše utopiti i prikriti u gomilama manifestanata, jer su u ponedjeljak u Rimu studenti (opet) prosvjedovali protiv reforme univerzitetâ, dok su s druge strane demonstrirali metalci i mehaničari. Policije su očito imale neku dojavu da se sprema rusvaj, jer su palače parlamentarnih domova i predsjedništva Vlade bile okružene policijskim zidom - ali je zato ceh platio trgovinski centar, posve nepripremljen i ne baš adekvatno zaštićen.

Izigrao dogovor

Sada trgovci i bankari brundaju da su političari zaštitili sebe a izložili njih. Političari pak nastavljaju po svome. Premijer Silvio Berlusconi je pogazio sve što je svečano obećao dva dana ranije, kada je nudio širenje vladine koalicije i izmjenu izbornog zakona, samo da ne padne na glasanju o povjerenju. U srijedu ujutro je rekao da s Finijem neće koalirati do kraja života, ali da će uzeti neke od njegovih “pokajnika”, da mu ne pada na pamet u koaliciju zvati demokršćane, ali da bi neke od njih pojedinačno mogao i uvrstiti u vladu. Kriza je, dakle, i dalje tu gdje je bila, zaoštrenija nego do utorka, a Berlusconijeva većina sve je tanja.

Vječni grad u crnim brojka

3 sata rusvaja

97 ozlijeđenih (od kojih

57 policajaca)

41 uhićen

11 uništenih dućana odnosno kafića

300 uništenih automobila

14 izvaljenih bankomata

22 bankovne poslovnice napadnute

Parole:

“Zgasite zajmove, zapalite banke!”

“Ubij kapitalizam!”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 21:08