PRVA PRAVOMOĆNA PRESUDA PROTIV IL CAVALIEREA

BERLUSCONI OSUĐEN NA ZATVORSKU KAZNU Vrhovni sud potvrdio presudu bivšem premijeru zbog utaje poreza

Berlusconi je optuživan za niz kaznenih djela, od porezne prijevare do seksa s maloljetnom prostitutkom
 AP

RIM - Talijanski Vrhovni sud u četvrtak je potvrdio presudu nižeg suda o zatvorskoj kazni Silviju Berlusconiju zbog utaje poreza, što bi moglo pokrenuti krizu u krhkoj vladinoj koaliciji.

Nakon trodnevnog ročišta, petorica sudaca Vrhovnoga suda odbacila su Berlusconijevu žalbu na pravorijek dvaju nižih sudova u Milanu koji su medijskoga mogula osudili na četverogodišnju zatvorsku kaznu koja je zamijenjena jednom godinom amnestijom iz 2006.

Suci su, međutim, odredili da milanski sud preispita drugi dio presude, prema kojemu se Berlusconiju zabranjuje vršenje javne dužnosti na pet godina. To bi Il Cavaliereu moglo omogućiti da za sada ostane senator i čelnik stranke desnog centra Narod slobode (PDL).

Osuđen je zbog prijevarne kupovine prava na emitiranje njegova mediaset televizijskog carstva.

Ovo je prva konačna pravomoćna presuda protiv Berlusconija, 76-godišnjeg milijardera i medijskog magnata koji je četiri puta bio talijanski premijer i protiv kojega se vodilo gotovo 30 sudskih procesa, a optuživan je za cijeli niz kaznenih djela, od porezne prijevare do seksa s maloljetnom prostitutkom.

On optužuje suce ljevičare da pokušavaju ukloniti ga iz politike otkako je stupio na javnu scenu 1994.

Odluka suda mogla bi značiti završetak 20-godišnje Berlusconijeve dominacije talijanskom politikom, ali i uzdrmati i koalicijsku vladu premijera Enrica Lette, oformljenu prije samo tri mjeseca, pa i čitavu eurozonu.

Treće po veličini gospodarstvo eurozone vodi koalicijska vlada Lettine Demokratske stranke lijevoga centra i Berlusconijev PDL.

Bivši premijer je više puta rekao kako vlada ne smije pasti bez obzira na presudu ali su jastrebovi PDL-a pozvali na izlazak iz vlade njegovih ministara i javne prosvjede ukoliko bude osuđen.

Berlusconijev suradnik: 'Presuda neće imati posljedice na vladu'

Presuda talijanskoga Vrhovnog suda o četverogodišnjoj zatvorskoj kazni Silviju Berlusconiju zbog porezne prijevare neće imati posljedice na vladu, izjavio je u četvrtak suradnik bivšega premijera Nitto Palma.

Palma je nakon sastanka Berlusconijeve stranke Narod slobode (PDL) rekao da u stranci vlada velika ogorčenost zbog presude.

"No ova presuda neće utjecati na Lettinu vladu koja je stvorena kako bi služila zemlji i koja će tim putem i nastaviti što se nas tiče", rekao je Palma koji je obnašao dužnost ministra pravosuđa u posljednjoj Berlusconijevoj vladi.

Talijanski predsjednik Giorgio Napolitano pozvao je stanovnike Italije da zadrže prisebnost i mir.

"Zemlja treba ponovno pronaći spokoj, mir i zajedništvo kada je o vitalno važnim institucionalnim pitanjima riječ, koje su je predugo držale podijeljenom ne donoseći reforme", stoji u priopćenju.

Napolitano je zamijetio kako je ozračje u zemlji bilo puno mirnije nego tijekom ranijih sudskih procesa Berlusconiju. "Mislim da je to pozitivno za sve", kazao je. ( Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. rujan 2022 06:59