KAVIJAR I ŠAMPANJAC

Berlusconijeva stranka pred raspadom: Milijuni potrošeni na kostimirane bakanalije

Puk slobodâ (PdL), stranka kojoj je neosporni prvak Silvio Berlusconi, našla se u vrtlogu unutrašnjih kriza, o čemu piše bez suzdržavanja čak i il Giornale

RIM - Puk slobodâ (PdL), stranka kojoj je neosporni prvak Silvio Berlusconi , našla se u vrtlogu unutrašnjih kriza, o čemu piše bez suzdržavanja čak i il Giornale, u vlasništvu braće Berlusconi, što svjedoči da to nisu izmislili “komunisti” (kako Berlusconi zove sav lijevi centar).

Dobio ultimatum

S organizacijske strane opasnija je prijetnja rascjepom: prvaci bivše postfašističke Nacionalne alijanse, koji su ušli u PdL zajedno s Berlusconijevim dotadašnjim pokretom Forza Italia - bivši ministri Ignazio la Russa, Maurizio Gasparri, Giorgia Meloni - iznudili su u utorak uvečer sastanak s Berlusconijem u kojemu su mu iznijeli svoj ultimatum. Berlusconi ih je zasad primirio, ali nije sigurno da je time rascjep prevladan, možda samo odgođen.

Ismijavni premijer

S moralne strane mnogo je opasniji škandal u oblasti Laciju, gdje je Franco Fiorito, upravo smijenjeni vođa PdL u Oblasnom vijeću, novac za javno financiranje svoje stranke koristio za niz privatnih potreba svojih stranačkih drugova i svoje osobno. Govori se da je tako spiskano više od 8 milijuna eura, što je i za talijanske političke troškove znatna svota.

Ispostavilo se da je uzimao gotovinu (više od 753.000 eura, otprilike 5,6 milijuna kuna “džeparca”), da su iz stranačke blagajne isplaćivani računi za kamenice, kavijar i šampanjac, da su o istom trošku organizirali kostimirane plesove maskirani ne samo u stare Rimljane, ili u robinje, nego i u prasce (što je, valjda, bila lokalna varijanta Berlusconijevih “elegantnih večera” s plaćenim curama). “Služavke i prasci”, kaže lik na karikaturi koju je nacrtala Ellekappa; “Dvije duše Puka slobodâ”, sarkastično komentira drugi lik.

Glomazni Fiorito - koji je obznanio da ne voli da ga zovu Er Batman, nego Federale (što je bio čin u fašističkoj stranačkoj hijerarhiji) - otvorio je srce i odmah prozvao sve druge koji su zaimali u stranačku blagajnu, ili su to od njega zahtijevali. Razmjeri škandala su veći nego u Sjevernoj ligi, gdje je zbog razuzdana zahvaćanja u stranačku blagajnu morao odstupati osnivač i karizmatični vođa Sjeverne lige Umberto Bossi.

Sjeverna liga je zbog toga izgubila osjetan dio podrške birača. PdL ga je izgubio i prije negoli je eksplodirala ova afera, pa su upravo zato postfašistički “pukovnici” nasrnuli na Berlusconija, a sada bi se u Laciju podrška mogla i prepoloviti.

Renata Polverini, predsjednica Oblasti, zaprijetila je ostavkom - a to bi značilo automatsko raspuštanje Oblasnog vijeća i nove oblasne izbore, u kojima bi PdL prošao kao bos po trnju nakon takva skandala. U razgovoru s Berlusconijem iznudila je “sječu” nekih glava u stranci, ali čini se da tim zahtjevima nije do kraja udovoljeno, pa je ostavka ponovo najavljena za petak.

Kontrola revizora

Škandal je buknuo u pravi čas za zakon o financiranju stranaka. PdL se u Parlamentu suprotstavio novoj odredbi po kojoj bi financijsko poslovanje stranaka kontrolirala neovisna revizijska društva - ali je predsjednik Zastupničkog doma Gianfranco Fini (suosnivač PdL, odakle ga je Berlusconi otjerao) uspio odredbu vratiti u prijedlog zakona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 10:56